Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Ob svetovnem dnevu pice smo obiskali Tottopizzo Pizzerio, ki v Mercator centru Pobrežje nudi pice iz krušne peči. Lastnik picerije, Jure Ogrin, je sicer tudi sam izkušen picopek, ki se je po 18-ih letih odločil za samostojno pot in prevzel vodenje Tottepizze. Zakaj je po njegovem mnenju pica tako priljubljena jed vseh generacij?

"Nas starši že od majhnih nog navajajo na to hitro hrano. Jaz bom rekel, da je pica vedno sveže pripravljena, sveže pečena, hitro pečena. Že od majhnih generacij nas starši navajajo na to in potem verjetno to ostaja v trendu in zato imamo vsi radi pico," uvodoma pove Jure.

In doda: "Jaz sam, kot picopek, vedno kamorkoli grem, moram pico poskusiti – že od nekdaj. Vedno poleg druge hrane, ki jo naročim, moram še vedno eno pico poleg naročiti. Da poskusim, kakšne pice imajo v tujini, pri nas. Da lahko mogoče celo mi kaj izboljšamo in da vidimo kje smo."

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Trendi pic se spreminjajo

Čeprav je pica dolgo veljala za hrano revnih, se je njena forma sčasoma nadgrajevala in iz preproste jedi je nastala prava gurmanska poslastica - temu primerne pa so tudi cene. Da si danes radi privoščimo dobro obložene pice, opaža tudi Jure.

"So pice vedno bolj bogato obložene, sploh pri nas na Štajerskem, mora biti bogato obložena, ker če ni, potem ni pica. Vedno bolj so bogato obložene, zato so potem tudi cene temu primerne, sploh če je kvaliteta sestavin na pici dobra, potem je tudi cena temu primerna. Jaz mislim, da vseeno v naši piceriji smo še na realnih tleh, imamo za te razmere kar v redu cene, imamo dobro kvaliteto, v bistvu vse mesne izdelke imamo od Krasa, tako da na tem ne šparamo," pove Jure.

Kot še doda, pa se veliko ljudi odloča tudi za bolj zdrave verzije pic.

"Ljudje se vedno več v bistvu odločajo za polnozrnato testo, tudi brezglutensko. Verjetno manj napihuje ljudi kot navadno testo. Ja, to je trend v bistvu, ki se opaža tudi pri določenih sirih. Brezlaktozni siri vedno bolj pridejo v kombinacijo, kakšni veganski siri. Ja, se ljudje kar poslužujejo te zdrave verzije, vedno več je tega," pove.

Kaj pa pica z ananasom, sadna pica … ?

V številnih picerijah pa lahko, poleg tradicionalnih okusov, na meniju najdemo tudi navidez neobičajne kombinacije sestavin; vse od pice z ananasom do sadne pice. Kot pravi Jure, sami tega za zdaj ne ponujajo.

"V naši piceriji za zdaj tega ne ponujamo. So vprašanja, ljudje sprašujejo predvsem za ananas. Tako da verjetno v prihodnje, bomo tudi mi morali iti s trendom naprej in narediti pico z ananasom. Sadne pice - pa moje mnenje je, da mora biti pica mesna, zelenjavna, ne pa sadna," pove.

Vendar pa ima vsak svoj okus in vsak jo rad pripravi nekoliko drugače. Kakšna pa je njihova skrivnost za dobro pico?

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Svetovni dan pice