Foto: Osebni arhiv/Jaka Kniplic
Foto: Osebni arhiv/Jaka Kniplic

"Jutra ob kavi, so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat so nas prebujali fantje iz skupine Flirrt. Le kdo ne pozna njihovega velikega hita Romeo in Julija, ki letos praznuje že 20 let? V novi preobleki smo ga slišali tudi v tem jutru.

Jutra ob kavi so še lepša ob kitari – Flirrt

Še pred nastopom v živo, smo jim postavili nekaj vprašanj:

Rok na slovensko glasbeno sceno ste s skupino Flirt opozorili leta 1997. Kako se spominjaš teh časov?
"Uf. Izjemni časi, res se jih rad spominjam. Bili smo najstniki, verjeli v nemogoče in muzika nam je takrat bila vse in še več. Vsakič sem ganjen, ko se v spominu vrnem v tisti čas na zemljevidu srca. Otoška scena z Oasis, Blur, Suede, Inspiral carpets, itd. je takrat zelo vplivala na nas. Tako smo pravzaprav sploh prišli skupaj. Kasneje smo seveda večkrat menjali zvok, naše vzornike, pa je menjal notri kompas in sedem studijskih albumov kasneje, bomo naslednje leto praznovali 25 let obstoja. Še vedno uživamo v glasbi, še vedno ljubimo našo besedo. Kaj naj rečem – lepo je bilo vsa ta leta."

Rok v zadnjih letih si postal pomemben avtor slovenske popularne glasbe. Mnogi avtorji trdijo, da ne znajo pisati po naročilu. Kaj pa ti?
"Uf, ne vem, če si bi pripisal to ''strašno'' pomembnost. Se mi zdi, da je povsem dovolj, če mi ljudje rečejo, da sem kaj lepega napisal. To pa najbrž sem. In marsikatero pesem, ki sem jo napisal za druge, bi imel tudi sam; marsikatere pa ne. Cikel življenja najbrž. Kar se tiče pisanja po naročilu – to sem počel večkrat in prepričan sem, da še velikokrat bom. Je vsekakor težje kot pisati zase ali iz sebe. A konec koncev, tudi podajanje zgodbe za druge, oz. dajmo temu reči, da napišeš nekaj, kar je nekdo sugeriral, je v veliki večini primerov še vedno ljubezen, opažanje sprememb okoli sebe. Tudi v tem primeru lahko vzameš del sebe in ga položiš v to zibelko, ki kasneje odraste v skladbo. Tudi nisem eden tistih avtorjev, ki bi čakal na navdih – navdih je pri meni nekako vedno nekje tukaj, na moji rami. Le čas mu moram dat, pa nekaj dobre volje, kdaj pa kdaj tudi brco v rit, ker navdih je včasih taka lena reč, ki pa ga ne bi smeli pustit čakat in prosit, ker se v nasprotnem primeru razvadi."

Skupina Flirt je tvoj prvi dom. Kaj novega pripravljate v teh čudnih časih?
"Pripravljamo osmi studijski album. Vmes pa smo se ozrli nazaj in osvežili ter na novo posneli našo zimzeleno Romeo in Julija, ki je sedaj pred vami. Zelo smo veseli in ganjeni, da lahko posnamemo skladbo, ki je bila nekoč naša, danes pa je že dolgo od ljudi in verjamemo, da jim bo tudi ta, novejša, všeč."

Če bi koncerti zopet bili del vsakdana, katerega glasbenika bi si želel slišati najprej?
"Pri nas zagotovo Dan D, Severa Gjurin, Samuel Lucas, Iztok Mlakar. Od tujih žal ne bom mogeč več ujeti meni najljubšega Đorđe Balaševića, bom pa zato, vsaj upam, še kdaj ujel Bruce Springsteena, U2, Depeche mode in Sade. Pa še toliko jih je, ki so biseri v tem morju dobre muzike."