Veterinarka Natalija Hercog Gerbec. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika

Giardia pri psih je lahko dolgotrajna bolezen. Našim kosmatincem ob okužbi povzroča tegobe v obliki različnih prebavnih težav. Okužba se razvije predvsem pri psih, ki imajo že predhodno razdraženo ali oslabljeno sluznico črevesja, slab imunski sistem ter pri mladih psih.

Veterinarski nasvet

"Giardia je manj poznan črevesni parazit, enocelični črevesni zajedavec, ki ga s prostim očesom ne vidimo in ga lahko tudi spregledamo. Ni ne virus, ne glista, ne trakulja. Če naša žival dobiva redno terapijo proti parazitom v tabletkah, to ne pomeni, da smo odpravili tudi Giardio, ker običajni antiparazitiki za črevesne notranje zajedavce ne delujejo. Lahko pa prinesemo Giardio v naš dom s kakšnim mladičkom, ki so temu bolj izpostavljeni ali pa starejše živali, ki imajo slabši imunski sistem. Kaj se kaže pri okužbi? Driska, napenjanje, živali lahko bruhajo, mladiči ne pridobivajo na teži. Pomembno je, da pregledamo blato in ga testiramo. Giardio lahko opazimo že v vzorcu blata z mikroskopom , so pa drugi hitri testi. Zdravljenje je pa nekoliko drugačno, kot pri klasičnih parazitih. Je pa problem v tem, da pride do ponovne okužbe. Namreč Giardia izloča z blatom ciste, kot neka jajčeca in, ko gre žival na veliko potrebo, ta jajčeca ostanejo tudi v okolici anusa. Žival se poliže, znova poje in je zelo pomembno, da zato prostor zelo dobro razkužujemo, da skrbimo za higieno in žival tudi kopamo," je pojasnila veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra PIKA v centru Maribora.

Na prvem mestu pri potrditvi okužbe z Giardio je skrb za osebno higieno in dezinfekcijo okolja torej, v katerem se pes nahaja. Gre namreč za zelo obstojnega povzročitelja, ki se lahko prenese na druge živali v gospodinjstvu ter hkrati na človeka. Zelo učinkovito je redno in temeljito čiščenje prostorov.

Zavetišče za živali Maribor

Maša Mesarec (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Maša Mesarec (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

V sodelovanju z zavetiščem, tokrat Maša Mesarec predstavlja Lajko (oglejte si slike v galeriji spodaj).

"Lajka je, okoli 6 let stara, sterilizirana samička v tipu nemškega ovčarja. Bila je najdena, nečipirana, lastnik se ni našel. Je ljubezniva in prijazna do ljudi, na sprehodu uživa in je lepo vodljiva. Na druge pse reagira. Idealno za njo bi bilo ograjeno dvorišče torej brez drugih psov," je povedala Maša.

02 480 16 60 je telefonska številka zavetišča. Uradne ure za splošne informacije pa so: pon.-pet.: 8.00  - 12.00. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
02 480 16 60 je telefonska številka zavetišča. Uradne ure za splošne informacije pa so: pon.-pet.: 8.00 - 12.00. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Maša Mesarec je še dodala, da skozi objave na družbenih omrežjih, skušajo kosmatince čim bolj približati ljudem, da jih spoznajo in jih mogoče prav objava prepriča. Da so posvojitve v zavetišču v polnem teku in so zgodbe ganljive tudi za oskrbnike pa je že v prejšnji oddaji povedala naša sogovornica, tokrat pa dodala, da veliko hvaležnost ob posvojitvah čutijo tudi živali. Prisluhnite celotni oddaji Vesela tačka TUKAJ.