Pred obiskom gora se je potrebno dobro pripraviti in izbrati vse potrebne informacije o vremenu, nastanitvah, gorskih poteh, seveda pa ne smemo pozabiti na pravilno opremo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pred obiskom gora se je potrebno dobro pripraviti in izbrati vse potrebne informacije o vremenu, nastanitvah, gorskih poteh, seveda pa ne smemo pozabiti na pravilno opremo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V jutranjem programu smo preverili, kako je trenutno z obiskom slovenskih hribov in planin, govorili pa smo tudi o koriščenju turističnih bonov v planinskih kočah. Naš gost je bil Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

"Slovenci radi zahajamo v gore, kar je dokazal že Jakob Aljaž s postavitvijo stolpa na vrhu Triglava in da smo ponosni na svoje gore, dokazuje tudi vrh Triglava v slovenskem grbu. Tudi na simbolni ravni potrjujemo to tezo, da smo Slovenci planinski narod. V planinsko zvezo oziroma društva je vključenih skoraj tri odstotke Slovencev, kar nas uvršča v sam svetovni vrh med ostalimi narodi na svetu, pred nami so edino Avstrijci," je za jutranji program povedal Matej Planko.

V času koronavirusa je bil obisk slovenskih hribov in vrhov, zaradi omejitev med prehajanjem občin, omejen zgolj na sosednje ali domače hribe. Tudi planinske koče so v tem času zaprle svoja vrata, tako da klasičnega planinarjenja ni bilo. "Veliko Slovencev odhaja v hribe, vendar pa so zaradi hitrega tempa življenja obiski zgolj enodnevni, ne koristimo prenočišč. Pripravljeni smo vstati recimo ob treh zjutraj in se odpraviti v gore ter se zvečer že vrniti nazaj proti domu. V zadnjih dveh letih denimo je v naših kočah prenočilo več tujcev kot Slovencev. Ravno zaradi turističnih bonov pa upamo, da bomo letos Slovenci preživeli več časa v slovenskih hribih, saj bomo lahko bone porabili na različnih lokacijah," dodaja Planko.

V Planinski zvezi Slovenije vse obiskovalce pozivajo, da pri obisku koč spoštujejo predpisane higienske ukrepe. Pred obiskom gora pa se je potrebno dobro pripraviti in izbrati vse potrebne informacije o vremenu, nastanitvah, gorskih poteh, seveda pa ne smemo pozabiti na pravilno opremo.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: