Foto: Facebook
Foto: Facebook

Uroš Kraševac in Maruša Močnik, brat in sestra, ki prihajata in Slovenske Bistrice, sta postala nova rekorderja. Presegla sta namreč mejo 331,5 navtičnih milj, ki je bila potrebna za osvojitev novega Guinnessovega rekorda v prejadrani razdalji z majhno jadrnico tipa 'dinghy' za dve osebi brez kabine.

Sama ideja o rekordu je prišla na pobudo podjetja, ki izdeluje jadrnice nam je povedal Uroš Kraševac: "Ko so mi predlagali podvig, je bilo prvo vprašanje, kdo bo šel z mano? In sestra je bila edina, ki je bila pripravljena. In ugotovila sva, da ni boljše ekipe, ki bi se tako hitro skregala in potem tudi tako hitro pobotala."

Foto: Layline
Foto: Layline

Na 80 ur trajajočo preizkušnjo sta se podala v nedeljo, 30. maja, ob 7.26 iz Umaga. In jo potem zaključila nekje v neposredni bližini hrvaškega otoka Mljet. Na točen izračun, koliko znaša novi rekord, bo potrebno še počakati kar nekaj časa: "Organizacija Guinness World Records, si po navadi kar vzame čas in bo trajalo kar nekaj mesecev, preden bova izvedela točno končno številko novega rekorda in bova dobila uradno potrditev rekorda," nam je še zaupala Maruša Močnik.

Kako je potekala sama pot in kakšne nevšečnosti so se jima dogajale na sami poti, pa prisluhnite v celotnem pogovoru: