Foto: Radio Maribor/Marko in Urška Šobak
Foto: Radio Maribor/Marko in Urška Šobak

V petkovem jutranjem programu smo začeli z novo akcijo zbiranja starih receptov naših babic in dedkov. Jutranja gostja je bila Urška Šobak, raziskovalka lokalnega gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane. Pobudnik te akcije pa je bil naš radijski sodelavec Robert Zajšek.

Skupaj z njo in vami bomo namreč iskali zanimive recepte, da ne utonejo v pozabo. Urška je že kot majhna deklica uživala v babičinih dobrotah. "In ko sem ugotovila, da tega kar je babica znala, ne bom dobila nazaj … da tega ni na internetu, v knjigah … sem začela hodit po poti, ki bo polna raziskovanja, enih prošenj, klicev, zapisovanja in obiskov starih babic in tet," pove Urška.

Stare recepte ni tako enostavno poiskati, še meni naša sogovornica, ki je za nas pripravila tudi recept spomladanske juhe iz stare kuharske knjige."Sestavine za to juho naberemo na domačem vrtu ali na travniku, par stvari pa moramo imeti doma. To kar naberemo so koprive, regrat in čemaž. Malo pokuhamo in s paličnim mešalnikom zmiksamo. Potem prepražimo čebulo, dodamo korenje in krompir ter vse to zalijemo in kuhamo do mehkega."

Vabljeni, da nas pokličete prihodnji petek na telefonsko številko 420 15 55. Ob koncu akcije bomo vse recepte tudi zapisali in delili na naši spletni strani. Vabljeni pa, da prisluhnete današnjemu pogovoru: