Foto: Oglasno sporočilo/Kinološko društvo Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Kinološko društvo Maribor

Pasji ljubljenčki postanejo del naše družine. Z njimi se igramo, jih vozimo na sprehode in jih tudi vzgajamo. Ste se spraševali kaj je pomembno pri vzgoji psa? Odgovore smo iskala v Kinološkem društvu Maribor.

V kinološkem društvu pripravljajo različne tečaje za lastnike psov in njihove ljubljenčke: od začetnih tečajev za mladičke, nadaljevalne programe za malo starejše pse, šole socializacije in poslušnosti, tečaj agilityja pa tudi tečaj pravilnega metanja frizbija. Predsednica društva Olga Muhič pojasni, da se ljudje vedno bolj pogosto odločajo za obisk tečaja, ko dobijo domov mladička. Ob tem je poudarila "Ljudje morajo s psom veliko delati doma. Vsak dan, da pes uživa in se utrudi." Na prvem mestu so sprehodi, ki morajo biti aktivni. "To ne pomeni sprehod psa medtem, ko se pes sam zabava, lastnik pa je na telefonu. Govorimo o aktivnih sprehodih tudi z metanjem palice ali katere drugega predmeta."

Najbolj pomembno pri vzgoji psa je, da se postavi hierarhija v družini in da kuža upošteva človeka. Olga Muhič pojasne, da to dosežemo tako, da se s kužkom ukravarjamo in aktivno igramo.

V kinološkem društvu predvsem izobražujejo lastnike psov, kako pravilno vzgajati svoje ljubljenčke. Lastniki pa potem svoje znanje prenesejo na psa. Ključnega pomena pri vzgoji psa poslušnost. Inštruktorica in vodja šole poslušnosti Dunja Mach Ogrizek pojasni kaj lahko sami naredimo doma, da je pes bolj poslušen. "V osnovi priporočam, da mladičkov ne spuščamo v urbanem okolju, dokler nimamo sto odstotnega odpoklica. Pse imamo na povodcih, da psiček ne pobegne in pride do konflikta z drugim psom. Slabe izkušnje in posledice iz mladosti, lahko pes nosi celo življenje. Pomembno je, da imamo pse pod kontrolo."

Za vtise iz tečaja mladičkov in več nasvetov pa prisluhnite spodnji posnetek:

Kaj je pomembno pri vzgoji psa?