Nekaterim kosmatincem vožnja v avtu ne predstavlja večjih težav, medtem, ko se morajo drugi na vožnjo postopno navajati. A, na prvem mestu je varnost.

Veterinarka Natalija in avtorica oddaje Jasmina. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika
Veterinarka Natalija in avtorica oddaje Jasmina. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika

Veterinarski nasvet

"Res je, velikokrat na to pozabimo. Velja za prevoze tako psov kot mačk. Navadno imamo bolj v mislih prevažanje psa, ampak tudi recimo muce, ki morajo k veterinarju, jih nikakor ne zavijajmo v deko ali, da jih prinesemo v naročju. Vsako tako prevažanje, predvsem mačk, je zelo stresno. Mačke obvezno prevažamo v kontejnerju, pomembno je, da imajo eno mehko deko, najbolje svojo, na katero so navajene in, da je kontejner pokrit. Namreč, kaj naredi muca, ki jo je strah? Skrije se in kontejner bo deloval kot eno varno zatočišče. Pri psih pa imamo dva načina prevoza: ali ga imamo na sedežu in imamo posebne varnostne pasove, s katerim jih lahko pripnemo ali pa v boksu oziroma kontejnerju. Zakaj ne v naročju? Če pride do kakšnega trka, prometne nesreče, bo ta naša uboga živalca poletela v sedež ali v vetrobransko steklo in bo končala z zlomi in hudimi poškodbami. Tako, da ne gre samo zato, da je žival mirna samo pri prevozu, ampak, da je tudi varna. Večje pse pa prevažamo v boksih, ki so nameščeni zadaj v prtljažniku, manjše pa lahko v takšnih kontejnerjih kot muce, saj so tudi različnih velikosti," je v oddaji Vesela tačka pojasnila veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Prihodnjič pa bomo govorili o klopih. Kljub temu, da so naši kosmatinci proti vnosom virusov odpornejši od nas, pa lahko klopi z nekaterimi boleznimi okužijo tudi pse in mačke, zato nikar ne pozabimo na zaščito. Živali pa je po vsakem sprehodu potrebno tudi temeljito pregledati in morebitne klope takoj odstraniti.

Maša Mesarec (levo). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Maša Mesarec (levo). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Zavetišče za živali Maribor
V Zavetišču za živali Maribor morda na vas čakajo novi tačkasti prijatelji. Materialne donacije lahko kadarkoli predate v košaro pred vhodnimi vrati zavetišča. Tekstil sprejemajo samo po potrebi tako, da jih lahko predhodno pokličite na telefonsko številko 02 480 16 60.

Tokrat vam Maša Mesarec iz zavetišča predstavlja psa Sotija.
"Soti je samec večje rasti, v zavetišče je bil predan s strani lastnika pri njegovih desetih letih. Soti je prijazen, vendar zaščitniški. Na sprehodu je lepo vodljiv, še vedno aktiven in v dobri kondiciji. Ko se človeka navadi, je popolnoma sproščen in ljubeč. Zanj iščemo dom z ograjenim dvoriščem brez drugih živali," je med drugim povedala Maša.

Soti išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Soti išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Ogledi živali so sicer samo po predhodnem dogovoru. Oddaja Vesela tačka se z novimi vsebinami vrača prihodnji petek, do takrat pa vam lep tačkast pozdrav pošiljam Jasmina Bauman in vabim k poslušanju oddaje TUKAJ.