Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Izbor inženirka leta v ospredje postavlja osebo, ki je s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, da se bodo lažje odločala za perspektivne inženirske poklice. Prejemnica naziva Inženirka leta 2022 je postala Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika.

Med letošnjimi nominirankami pa je bila tudi Tajda Bogovič, doktorska študentka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Tajdo smo za pogovor ujeli nekaj dni pred izborom, kako pa se je sama znašla v svetu inženirstva?

"V bistvu pravzaprav sploh dejansko nisem vedela, kaj računalništvo je, kaj programiranje je - neka koda, to sem si predstavljala. Ampak dejansko sem se s tem spoznala ob vstopu na samo fakulteto in tako potem začela seveda z osnovami in stopnjevala svoje znanje vse do trenutnega doktorskega študija," nam uvodoma zaupa Tajda.

"Mislim, da se vedno več deklet odloča za tak poklic"

Tajda je razvijalka programske opreme za medicinske naprave v podjetju MESI, prav tako pa je tudi predsednica slovenske sekcije Women in Engineering. Kakšno pa je splošno zanimanje med dekleti za inženirske poklice?

"Mislim, da se vedno več deklet odloča za tak poklic, kar lahko nekako vidim tudi sama, letos sem sedmo leto zapored vodila na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru, poletno šolo. In ja, vedno več deklet vidim. Bi pa rekla, da je še vedno kar nekaj prostora za napredek in si želim, da bi bilo seveda teh deklet v prihodnosti še več. Da se ne bi vstrašile in da bi pogumno vstopile v to mogoče bolj moško domensko smer in pokazale, da tudi dekleta zmoremo," pove.

Kje pa vidi prednost žensk v inženirskih ekipah?

"Jaz mislim, da zelo pomembno pri vsakem delu, bodisi inženirskem bodisi neinženirskem, je pomembna ta pestrost rok. Da imamo tako moške, kot ženske. Prvič je bolj zabavno, če smo iskreni. Drugič pa imamo seveda drugačno razmišljanje. Ženske mogoče kakšno stvar drugače gledamo, iz drugačnega zornega kota kot moški. In ravno skupek obeh pogledov prinese dobre rezultate, če ne odlične," pove Tajda.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Tajda Bogovič, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM