Klepetala sta z jutranjim voditeljem Kristijanom Šmidom. Kaj je torej potrebno za prodajo?

"Pogledati je treba seveda, da imamo vso potrebno dokumentacijo, ki je potrebna za prodajo nepremičnine. Od tega, da izkazujemo lastništvo, potem da je nepremičnina zgrajena z vso potrebno dokumentacijo – gradbena dovoljenja, uporabna dovoljenja, pravica dostopov in tako naprej. Tukaj vam lahko pomaga nepremičninski posrednik. Tudi, če česa nimate, da usmeri, kam je treba it kaj poiskat. Ker veliko lastnikov določene dokumentacije nima, tudi pri nakupu, ker včasih ljudje na to niso bili tako pozorni. Niti niso ob nakupu nepremičnine tega zahtevali, niti niso dobili," pove Daniel Angel Sauli. Po besedah sogovornika se dokumentacijo poišče v arhivih ali pa se naredi nova dokumentacija. Vsekakor svetuje pred pričetkom prodaje, da se ljudje obrnejo na strokovnjake.

Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Kaj vpliva na uspešnost prodaje?
"Na uspešnost pri prodaji in vrednost, ki jo bomo dosegli pri prodaji je lokacija, kot drugo bi rekel cene, naslednja stvar, ki vpliva pa je stanje in okolica nepremičnine. Ljudje imajo radi urejene nepremičnine. Ljudje kupujejo stanovanjske nepremičnine s čustvi. Kakšna čustva se jim porajajo čustva ob prvem vtisu, toliko uspešna bo potem prodaja. Na prodajo pa vpliva tudi konkurenca na trgu in pravi trenutek."

Je morda pred prodajo bolje nepremičnino obnoviti?
"Poskrbeti moramo, da je nepremičnina urejena, da ni nepotrebne navlake, da je čisto. Kar se pa tiče obnove, vam pa znajo nepremičninski agenti svetovati, kaj se najbolj splača. Vsako dodatno delo kupcu predstavlja problem in bistveno zniža ceno nepremičnine. Torej primer: v kolikor je treba pobrusit parket in bi to dejansko stalo 2000 evrov, bo v očeh kupca nepremičnine izgubila 5000 evrov ali več. Iz tega je treba dobro premisliti, kaj se splača investirati in kaj ne."

Kako vemo, da določimo pravo ceno?
"Postavitev cena je največja umetnost pri uspešni prodaji nepremičnine. Nepravilna cena lahko pomeni nekaj tisoč evrov škode. Pravilno postavljena cena bo prodala nepremičnino v roku 30 do 60 dni. Če cena bistveno odstopa, se nepremičnina ne proda," še pove Sauli.

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru, naslednji četrtek ob pol devetih pa nadaljujemo. Vabimo, da nas pokličete na 420 15 55 ali pa pošljete vprašanja na radio.maribor@rtvslo.si.