Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Navkljub deževnemu vremenu je žlahtno kapljico in sladke dobrote uživalo precej obiskovalcev iz različnih krajev Slovenije. Spremljevalni program festivala so popestrili tudi nastopi glasbenih skupin Šani Šeni, BQL in hrvaške zasedbe Trnje live acoustic.

Po besedah direktorja Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje Boštjana Misje je letošnji festival minil v znamenju trajnostnega razvoja. »Letošnji festival je trajnostno naravnan. Na njem namreč ni mogoče dobiti tiskovin, saj uporabljamo zgolj naravne materiale. V ospredju je tudi sodelovanje z domačim okoljem. V celoti se držimo smernic Slovenske turistične organizacije, zato lahko s ponosom zatrdim, da je to ena redkih trajnostnih prireditev v Sloveniji.«

Posebno pozornost obiskovalcev je pritegnilo tekmovanje v peki sacher torte, v kateri so se pomerile ekipe Čokoladnice Syncerus, Društva kmetic Ajda, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Term Olimia ter dveh neprofesionalnih slaščičark. Dijaka prej omenjene srednje šole Aljaža Resnika smo vprašali, zakaj se je odločil, da bo sodeloval na tem tekmovanju: »Odločil sem se na predlog šole, saj je zanjo zelo pomembno, da postane prepoznavna po celotni Sloveniji

Zanimalo nas je tudi, kakšen je pravi recept za dobro sacher torto. »Načeloma mora biti bolj suha od te, ki jo delava danes. Prav tako današnji recept ni najbolj originalen, saj moramo dodati breskvino marmelado. Poskušala se bova kar najbolje držati Gorazdovega recepta,« je bil glede pravega recepta redkobeseden Resnik.

Zmagovalca je izbrala tričlanska žirija, ki ji je predsedoval Gorazd Potočnik. Želeli smo izvedeti, ali je imel skupaj z ostalima žirantkama težko delo. »Ne, to ni težko delo. To je sladko delo. Pred sabo smo imeli pet izdelkov, ki smo jih spremljali od začetka do konca. V vsaki točki so torte dobile sprotno oceno. Razlike so bile na koncu zelo majhne. Sam nerad ocenjujem delo drugih, a če delajo po tvojem receptu, je to nekoliko lažje. Sedaj vidim, da če ljudje gredo korak za korakom, med njimi ni bistvene razlike ne glede na to, ali so ljubiteljski kuharji ali profesionalci.«

Radovednost nam ni dala miru, da ne bi poskušali izvedeti, kaj loči dobro sacher torto od tiste malo manj dobre. »Biti mora sočna oz. okusna pa tudi po izgledu zelo lepa. Vsekakor mora zadostiti različnim kriterijem,« je dejal Potočnik. Ob tem naj povemo, da je na koncu zmagala torta, ki jo je pripravila ekipa Term Olimia, čeprav po oceni žirije ni dosegla najvišje ocene pri okusu, a je bila boljša pri ostalih parametrih, kot sta npr. izgled in dekoracija.

Poleg degustacije vina in čokolade je bil del programa tudi umetniški kotiček, kjer je potekalo slikanje z vinom na platno. Lana Kostanjevec nam je pojasnila, kakšne so posebnosti takšne slikarske tehnike: »Ni velike razlike v primerjavi z akvarelom. Material za slikanje je danes vedno bolj drag, medtem ko je vino dostopno vsem. Postopek pridobivanja barve iz vina je zelo enostaven, saj ga je treba zgolj razredčiti z vodo ali skuhati, če želimo dobiti še bolj intenzivno barvo. Tehnika pa je enaka kot pri akvarelu.« Zanimalo nas je tudi, kaj je naslikala na platno. »Zanima me ilustracija, zato sem naslikala škrata čarovnika, medtem ko moje kolegice slikajo v akvarelu rastline, živali in portrete. Vsekakor pa se da ustvariti marsikaj,« je dejala Kostanjevčeva.

Kot smo že povedali, se je festivala udeležilo 25 vinarjev. Matej Zorenč iz vinske kleti Zorenč-Hohnjec nam je pojasnil, kaj podjetje s sodelovanjem na takšnih festivalih pridobi. »Lahko pridobi veliko potencialnih kupcev in spozna pridelovalce, s katerimi se lahko poveže in skupaj nastopi na trguJasno Jakopič Tomc iz Celja smo vprašali, kaj jo je pri letošnji ponudbi najbolj navdušilo. » Najbolj me je presenetila raznolikost ponudbe. Sama sem bolj ljubiteljica čokolade, medtem ko je mož ljubitelj vin.« Izvedeli smo tudi, da sta letos s soprogom že obiskala Mednarodni festival Čili in Čokolada, zato smo jo vprašali, kateri izmed festivalov ji je bil bolj všeč. »Letos sem tukaj prvič, bila sem tudi v Mariboru, vendar mi je v Podčetrtku bolj všeč. Morda zato, ker je manj gneče in lažje prideš do stojnice.« Vprašali smo jo, ali je opazila tudi kakšno razliko v ponudbi. »Ne, mislim da so ponudniki bolj ali manj enaki,« je dejala Tomčeva.

Za konec smo srečali tudi obiskovalko in obiskovalca iz Maribora. Slednjega smo vprašali, kaj ga je prignalo v Podčetrtek. »Želel sem poizkusiti lokalna vina in čokolado. Prav tako pa sem želel današnji dan izkoristiti za izlet.« Festival smo obiskali v dopoldanskem času, zato smo želeli izvedeti, ali je že kaj razvajal svoje brbončice. »Poskusil sem nekaj vin, na vsaki stojnici pa po eno pralinejo.« Ob njem je bila tudi njegova partnerka, ki je dejala, da je najbolj navdušena nad tem, da je toliko različnih ponudnikov na enem mestu in je možno poskusiti prav vse.

Glede na to, da je to že drugi festival hrane in pijače, ki smo ga obiskali v letošnjem letu, lahko rečemo, da so podobni festivali v Sloveniji vedno bolj popularni. Bistvene razlike med obema nismo opazili, razen tega, da je pri Mednarodnem festivalu Čili in Čokolada šlo za degustacijo nekoliko bolj eksotičnega okusa. Sklepali bi lahko, da je proizvodnja čokolade v Sloveniji v porastu, kar je bržkone posledica povečanega povpraševanja na trgu. Zato lahko zaključimo, da imajo takšni in podobni festivali pri nas svetlo prihodnost.

Jutranji program