Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

Gre za nudenje psihološke pomoči mladim, hkrati pa je cilj programa tudi ozaveščanje o pomembnosti skrbi za duševno zdravje. V jutranjem programu smo se pogovarjali z direktorjem CID-a Ptuj Aleksandrom Kranerjem.

"Preko različnih kanalov smo dobivali vse več impulzov, da mladi potrebujejo pomoč, da se nahajajo v najrazličnejših stiskah, da pridejo do situacij, ko ne vedo kako naprej in morda bi že en kratek strokovno voden pogovor lahko vse to spremenil in nekako smo potem vzpostavili ta program. Gre za popolnoma brezplačen program za mlade. Namenjen je v bistvu bolj ali manj mladim iz okolice Ptuja, v starosti med 12 in 29 let. Svetovanja bosta vodili dve mladi psihologinji, to sta Eva Sedlašek in Monika Ficjan. Obe ima kar nekaj izkušenj na tem področju svetovanja in usmerjenih pogovorov. Ena velika prednost pa je, da sta obe mladi punci in sta na ta način še najbolj povezani z mladimi in razumeta te probleme s katerimi se mladi ravno v tej novi situaciji znajdejo," je povedal Aleksander Kraner.

Program nudi brezplačno osebno, telefonsko in elektronsko strokovno svetovanje. "Želimo si, da bi največ tega izvajali v obliki osebnega svetovanja v naših prostorih, obstajala bo možnost video svetovanja preko platforme Zoom, vzpostavili smo tudi brezplačno telefonsko številko 080 21 20 in pa tudi svetovanje preko e-pošte." Aktualni termini svetovanja so na voljo na spletni strani Centra interesnih dejavnosti Ptuj.

Izvajala se bodo kratka v rešitev usmerjena svetovanja, pravi naš sogovornik. "Namenjena so poslušanju in opolnomočenju mladih za uspešno soočenje s težavami. Gre za model kratkotrajnih terapij, ki pa se prav tako osredotoča na klientove cilje. Ta kratka v rešitev usmerjena svetovanja so za razliko od bolj tradicionalnih pristopov, namesto v reševanje težav – se pravi iskanje vzrokov, nekako bolj usmerjena v iskanje rešitev."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: