19. november je svetovni dan stranišča, ki ga zaznamujemo po vsem svetu. V ta namen društvo za kronično vnetno črevesno bolezen od leta 2009 izvaja akcijo Naj javno stranišče. Akcija je namenjena osveščanju javnosti o pomenu in urejenosti stranišč in kot informacija članom ter nečlanom društva, kje v obiskanih občinah in bencinskih črpalkah ob avtocestah v Sloveniji imamo možnost dostopa do stranišča.

Foto: Društvo KVČB
Foto: Društvo KVČB

Koordinatorica akcije Danica Koren o društvu za kronično vnetno črevesno bolezen: "Ustanovilo se je v Mariboru, leta 2004, najprej za otroke in mladostnike s to boleznijo, ustanovili smo ga starši teh otrok, že po dobrem letu pa so se nam pridružili tudi tudi odrasli, tako da smo od leta 2005 vseslovensko društvo. Ustanovili smo ga, ker smo želeli izboljšati kakovost življenja vseh oseb s to boleznijo. Društvo trenutno šteje 1783 članov, ocenjujem pa, da je v Sloveniji okrog 7500 oseb s to boleznijo."

Kljub epidemiji COVID-19, so tudi v letu 2021 izpeljali ocenjevanje javnih stranišč v občinah in na bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji, tokrat že trinajsto leto zapored. Predsednik ocenjevalne komisije Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, Boštjan Ropič: "Ocenjevali smo kriterije, kot so dostopnost, plačljivost in označenost stranišč. Tudi urejenost in higieno samega stranišča, število sanitarij glede na velikost občine, sanitarije za invalide pa tudi dotrajanost in delovanje opreme. Ocenjevanje se je izvajalo v 11-ih mestnih in 35-ih ostalih občinah. Skupaj pa smo obiskali kar 105 lokacij."

Rezultate bodo razglasili 19.11.2021, ob svetovnem dnevu stranišč, Gradu Rajhenburg, ker je občina Krško v lanskem letu osvojila naslov Naj javno stranišče 2020 v kategoriji ostale občine.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete s klikom na posnetek: