Beremo lahko o rekordno visokih cenah in tudi na Radiu Maribor skrbimo za to, da ste o vsem na tem področju dobro informirani. Prejšnji teden smo govorili o tem kaj se najbolj izplača – najem ali nakup – in zaključili, da je nakup nepremičnine, večinoma s kreditom, lahko tudi dober način varčevanja. Naš gost je bil nepremičninski posrednik Daniel Angel Sauli.

Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Tokrat smo se pogovarjali, kako do prvega lastništva? Prej ali slej smo v življenju postavljeni pred zelo pomembno življenjsko in največjo finančno odločitev – kako do prve nepremičnine? Po glavi nam rojijo številna vprašanja. Kaj se trenutno dogaja na trgu nepremičnin? Pri kateri banki najeti posojilo? Izbrati fiksno ali spremenljivo obrestno mero? Kakšno zavarovanje bo najugodnejše? "Prvi strahovi, ki se pojavljajo pri ljudeh so, da nimajo dovolj prihrankov, da niso kreditno sposobni, pojavlja se vprašanja ali je pravi čas za nakup. En kup strahov je, ki ljudi vleče nazaj k prelaganju odločitve k svojemu prvemu nakupu, lastništvo," pove Sauli.

"Kar se kreditne sposobnosti tiče, je tisto prvo pravilo, ki bi ga priporočal to, da naj si prvo posameznik uredi svoje lastne finance. Torej, naj pogleda svoj družinski proračun – ali je to družina ali posameznik in naj malo pogleda, koliko nepremičnina stane. Poglejmo najprej vse svoje stroške." Kot ugotavlja naš sogovornik, ljudje velikokrat nimamo discipline kar se tiče varčevanja in svetuje ... kaj?

Prisluhnite celotnemu pogovoru: