Diagnozo ima vsak četrti človek, ki zboli za demenco. Foto: Pixabay
Diagnozo ima vsak četrti človek, ki zboli za demenco. Foto: Pixabay

V tem mesecu po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci, ki je tiha epidemija sodobnega časa. Letošnja tema meseca septembra je pravočasna diagnoza. Pogovarjali smo se s Štefanijo L. Zlobec, predsednico Združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija.

"Vsak četrti samo ima diagnozo. Pri demenci je še vedno potrebno veliko ozaveščanja in zmanjševanja stigme, ki se te bolezni drži povsod po svetu. Zato tudi bolniki pridejo pozneje do diagnoze in poudarjamo zdaj vsi, zgodnja diagnoza - da čimprej ljudje, ki kažejo znake demence, da jih pripeljemo k družinskemu zdravniku. Da pridejo v obravnavo in ugotovijo, ali gre za demenco ali za morda kakšno drugo ozdravljivo bolezen," je povedala Štefanija L. Zlobec.

Na fotografiji je Štefanija L. Zlobec. Foto: arhiv društva Spominčice Foto: dostopno
Na fotografiji je Štefanija L. Zlobec. Foto: arhiv društva Spominčice Foto: dostopno

Prvi znaki demence se od posameznika do posameznika razlikujejo. Problem kot navaja sogovornica je tudi, da ljudje, ki kažejo znake demence pogosto nočejo k zdravniku. "Ti znaki so različni od osebe do osebe, ampak ena rdeča nit teh znakov je pri vseh prisotna. Seveda pa so ti znaki v začetku težko prepoznavni, ker se pojavijo postopoma, z meseci in leti pa se njihova pogostost stopnjuje."

Pošta Slovenije bo ta mesec v sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija izvedla vrsto dejavnosti za ozaveščanje slovenske javnosti o demenci in zmanjševanje stigme. Med drugim bodo vsa slovenska gospodinjstva v večjih mestih prejela letake o prvih znakih demence ter pristopu do oseb z demenco. 21. septembra smo zaznamovali tudi svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Vabljeni pa tudi, da za več informacij obiščete spletno stran www.spomincica.si.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: