"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V sredino jutro ob kavi in kitari smo tokrat povabili Vlada Kreslina, slovenskega kantavtorja in folk rock glasbenika.

Od Martina Krpana, do nastopov z Beltinško bando in Malimi Bogovi, tekom svoje kariere ste ustvarili veliko raznolike glasbe. Kako vam uspe biti glasbeno aktualni tudi po tolikem času na glasbeni sceni?
Nikdar nisem zasledoval trendov in glasbene mode, mi je pa bil všeč raznovrstna muzika – rock, folk, etno, sevdah..Nekaj tega sem poskušal tudi ustvarjati in izvajati. Tako se nisem jaz naveličal glasbe, ona pa ne mene.

Lahko bi rekli, da se vaše pesmi dobro starajo, marsikatero bi že lahko označili za ponarodelo. Kako se počutite ob tem?
Dober občutek je to, doživel sem ga prejšnjo soboto na Štuku, kjer smo imeli koncert z Malimi bogovi. Študentarijo sem imel na odru in pod odrom in užival v » medgeneracijskem sodelovanju«.

Ob nekem intervjuju ste dejali, da navdih črpate iz vsakodnevnih dogodkov, a vseeno se zdi, da ste posebno muzo našli v Prekmurju, pokrajini, v kateri ste odraščali?
Verjetno je res tako. Starejši kot si, bolj se obračaš proti domu, proti svojemu začetku.

Pogosto nastopate v Mariboru, vaši nastopi na Lentu in drugod so legendarni, kakšne so pa vaše asociacije na mesto Maribor?
Prvič sem bil v Mariboru tam okrog leta 1964, v gledališču na predstavi Čebelica Maja. Seveda me je fasciniralo gledališče, kjer sem bil prvič in to, da je ponoči skozi okno pronicala svetloba z ulice. To se mi je zdelo tako velemestno. Sicer pa se mi je Maribor vsedel v srce nekaj let pozneje, ko sva z očetom hodila na tekme v Ljudski vrt in tudi na bližnja gostovanja NK Maribora . Moji junaki so bili Pirc, Kranjc, Prosen Arnejčič, Vabič…

V vaši glasbi najdemo veliko tradicije, tradicionalni pa so tudi vaši vsako letni nastopi v Cankarjevem domu. Lahko koncert pričakujemo v letošnjem letu?
Letos decembra bomo praznovali trideset let, odkar koncertiramo v Cankarjevem domu. Koncertov je bilo že okrog osemdeset. Letos se bodo zgodili 15., 16. in 17. decembra in bodo v znamenju moje prve plošče Namesto koga roža cveti, ki je izšla natanko pred tridesetimi leti in bo pred koncertom izšla na dvojni vinilni plošči.