Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika

V tokratni oddaji Vesela tačka smo govorili o gosenicah hrastovega in pinijevega sprevodnega prelca. Gosenice so aktivne nekje od maja do sredine julija. Pri nas so pogoste predvsem na Primorskem. Ime so dobile po svojem načinu premikanja, po tleh se namreč premikajo v tipičnih sprevodih oziroma "vlakcih". Prav njihovo gibanje po navadi vzbudi zanimanje pri psih, zato so le te gosenice še toliko bolj nevarne za naše ljubljenčke.

"Strupene gosenice imajo tudi drugo ime, gosenice pinijevega prelca, poznamo tudi hrastove gosenice. Imajo pa zelo značilen videz, dlačice na površini in te dlačice so tiste, ki so strupene. Gosenice se s tem v bistvu branijo pred plenilci in sovražniki, kot so ptice, ki bi jih pojedle. In, če psi pridejo v stik z njimi, lahko sprožijo kar hudo reakcijo. Namreč v teh dlačicah so različne toksične snovi, med drugim tudi histamin in te dlačice iritirajo kožo, predvsem pa ustno sluznico. Pes jih lahko povoha, poliže, zagrabi in lahko pride do otekanja jezika. Pride lahko tudi do težav z dihanjem, kuža se slini, praska po gobčku. Te dlačice lahko letijo tudi po zraku, tako, da lahko pridejo tudi na očesno sluznico. Zelo pomembno je, da speremo usta, s čimerkoli že in takoj k veterinarju. Da ne pride do hudega otekanja jezika in dušenja. Zna se zgoditi tudi, da bo en del jezika odmrl," je med drugim pojasnila veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Zavetišče za živali Maribor

Tisa išče dom in obožuje mačjo družbi. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Tisa išče dom in obožuje mačjo družbi. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

V Zavetišču za živali Maribor se srečujejo z najrazličnejšimi zgodbami. Tisa vidi samo na eno oko, pripoveduje Maša Mesarec iz zavetišča in išče topel dom, kjer jo bodo sprejeli in kjer bo morda imela mačjo družbo.

"Tisa je še rahlo boječa in nezaupljiva, vendar ob dotiku nežno zaprede. Zelo ima rada družbo ostalih muc, kot da v njih išče zaupnika in varnost. Potrebuje dom, kjer bodo skrbniki z njo potrpežljivi in ji dali toliko časa, kot ga bo pač potrebovala, da se v novem okolju sprosti in zraste v samozavestno mucko. Išče izključno notranji dom. Je sterilizirana, cepljena proti kužnim boleznim, razparazitena in FIV/FeLV negativna," je povedala Maša.

Ogledi živali so samo po predhodni najavi, zavetišče lahko pokličete v času uradnih ur od ponedeljka do petka od osmih do dvanajstih na telefonsko številko 02 480 16 60.

Celotni oddaji lahko prisluhnete TUKAJ. Slišimo se ponovno prihodnji petek, Jasmina Bauman pa vam do takrat pošiljam lep tačkast pozdrav.