Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

V prodajalni Vilinska tortica nas z nasmeškom sprejme lastnica slaščičarne, Mateja Bratušek. Kot nam pove, je najprej torte pekla zgolj za prijatelje, čez čas pa je začela iskati prostor za svojo lastno prodajalno. In tako jo lahko danes najdemo na Cafovi ulici, kjer nas razveseljuje s svojimi slaščicami.

"Po končani fakulteti sem bila stara 23 let, študirala sem logistiko in se nikakor nisem videla v tej smeri. Ker sem konstantno delala v strežbi, sem rekla: 'Ne vidim se več niti v strežbi.' Sem pa ogromno gledala teh oddaj Cake Boss in te s tortami. In sem se nekako videla v tem. Edino, je pa res trajalo vse skupaj – od začetne ideje, da bi jaz nekaj imela, pa do tega, da sem sploh odprla – kakšnih deset, dvanajst let," nam zaupa.

Navdih najde v pravljicah

Njen stil ustvarjanja pa je malo drugačen, lahko bi rekli tudi poseben. Že ob vstopu v slaščičarno je čutiti starinski pridih. Kot nam zaupa Mateja, pa navdih črpa iz pravljic.

"Prej je bilo tako, da je stranka poslala fotografijo in smo poskusili čim bolj podobno narediti fotografiji. S tem, da je takšen problem – ogromno časa vzame, ker poskusiš čim bolj, da je stranka zadovoljna, poskusiš narediti točno tako, kot je slika. Potem pa sem šla na porodniško in sem spet hčeri in sinu začela pravljice brati. In potem vidiš te ilustracije in različne tiske na otroških bodijih in odejicah. In sem rekla, zakaj ne bi bilo bolj tako pravljično, ne toliko realistično," nam pove v pogovoru.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Posebne starinske senčne figure

V njenih dekoracijah v oči padejo tudi starinske senčne figure, ki so pogosto tudi osrednji lik njenih tort. Koliko časa ji vzame sama izdelava figur?

"Od pol ure, pa tam včasih do dva, tri dni. Zdaj nekatere figurice je potrebno, da se določeni deli sušijo, prej ko se sploh lahko sestavlja. Včasih vmes izgubiš to, kar si sploh hotel, tako da potem čez dva dni zamenjaš - čisto odvisno," z nasmehom pove Mateja.

Z butično slaščičarno na Cafovi ulici tako že pet let razveseljuje vse sladkosnedce. Katere dobrote pa v njej vsakodnevno ponuja?

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Pravljične torte in druge sladice