Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Šahovska zgodba Ljutomerčanke Barbare Skuhala se je začela pred približno petnajstimi leti. "Moj brat Jernej si je za božič zaželel šahovnice, kasneje pa sva se mu pridružila tudi midva z bratom," se spominja Barbara, ki šahovsko pot nadaljuje v Železničarskem šahovskem klubu Maribor Poligram, kjer trenira enkrat tedensko.

Kako izgleda njen tipičen trening? "To pa je predvsem odvisno. Če so priprave, to pomeni, da se pripravljamo na tekmeca. Če je po tekmovanju, potem večinoma analiziramo partijo, da poskušamo najti napake, da bi jih kasneje bilo v drugih partijah čim manj. Če ne, pa gledamo otvoritve, središčnice, končnice in tudi rešujemo kakšne primere," razlaga in doda, da se sicer vsakodnevno trudi odigrati vsaj eno partijo šaha preko spleta ali rešiti kakšen šahovski primer.

"Pomembna je tudi podpora staršev"

Barbara tekmuje in niza odlične uspehe v vseh treh šahovskih zvrsteh; standardnem, pospešenem in hitropoteznem šahu. Kot pove, ji je najbolj pri srcu ravno slednji, saj poteka hitreje, pri igri pa se moraš zanesti na svojo intuicijo.

Kaj pa po njenem mnenju naredi dobrega šahista? "Predvsem, da moraš več trenirati, to se še posebej pozna na večjem rangu, kjer moraš hoditi po svetu in igrati močnejše turnirje. Drugače pa je pomembna tudi podpora staršev, nekateri boljši igralci imajo tudi sponzorje in pa podpora kluba - moj klub mi tudi pri tem pomaga," pove Barbara.

V svetu šaha sicer prevladujejo moški

Čeprav je šah teoretično igra, ki igralcev ne ločuje na podlagi telesnih sposobnosti, pa v tem svetu prevladujejo moški. Kot v pogovoru pove Barbara, trenutno na lestvici najboljših sto šahistov najdemo večinoma samo moške. "Problem je predvsem, ker se za šah odloči več moških kot žensk. Ali pa kasneje, ko pridejo študijska leta ali materinstvo, da ženske odnehajo," pove in doda, da se je sama za šah odločila, saj ji je igra izredno zanimiva. "Ko enkrat začneš igrati, padeš v igro," doda z nasmehom.

Iz šahovskega sveta skuša v svoj vsakdan prenesti vztrajnost. Kaj pa je naslednji šahovski cilj aktualne državne prvakinje?

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Barbara Skuhala - šahovska kraljica