Več o projektu je jutranjemu voditelju Kristijanu Šmidu povedala koordinatorica projekta Ana Tasič.

V Slovenski filantropiji v Mariboru torej iščejo nove prostovoljce in pa tudi uporabnike za sodelovanje v omenjenem projektu. Marsikdo se nerad izpostavi, da pomoč potrebuje, morda pa poznate koga, ki bi mu obisk prostovoljca polepšal dan. "Iščemo prostovoljce, ki bi pomagali pri druženju s starejšimi, ki so ena naših ciljnih skupin. Predvsem pri kakšnem pogovoru, sprehodu, da gredo v trgovino z njimi… Z novim šolskim letom pa bomo iskali tudi prostovoljce, ki bi bili pripravljeni nudit učno pomoč otrokom, ki imajo učne težave, še posebej zaradi korone," je povedala Ana Tasič.

Foto: Radio Maribor/Kristijan Šmid
Foto: Radio Maribor/Kristijan Šmid

Poudarila je, da je epidemija žal marsikoga pahnila v stisko. "Marsikdo je postal še bolj osamljen, ker so se ljudje še bolj izolirali zaradi strahu pred virusom. Ljudi, ki rabijo pomoč, je zdaj še težje najti kot prej."

Ano Tasič lahko kontaktirate na telefonski številki 071 259 961, v kolikor bi želeli postati prostovoljci ali pa poznate koga, ki potrebuje pomoč. Vsi prostovoljci so deležni tudi izobraževanja Slovenske filantropije.

Kako pa vse skupaj poteka? "To poteka tako, da se pri gospodu ali gospe, ki potrebuje pomoč naprej oglasim jaz sama, se pogovorimo o tem, kaj bi jim prišlo prav, kakšno pomoč potrebujejo. Velikokrat gre res samo za pogovor, za reševanje križank, za kaj podobnega ali pa sprehod. Veliko jih potrebuje pomoč pri sprehodu, ker si ne upajo sami, da se jim ne bi kaj zgodilo. Potem pa na filantropiji poiščemo prostovoljca ali prostovoljko, ki bi uporabniku lahko ustrezal in se skupaj oglasimo pri človeku, ki potrebuje pomoč ter se pogovorimo, kako lahko skupaj čim bolje ukrepamo, da bodo vsi zadovoljni. Gre pa za pomoč načeloma 1x na teden kakšno uro ali pa dve," je povedala Ana.

Kdo je lahko prostovoljec?
»Prva stvar, ki jo potrebuješ je empatija in želja pomagati. Na filantropiji imamo zelo velik nabor prostovoljskih del, na našem projektu specifično pa iščemo ljudi, ki imajo voljo do druženja ljudmi, ki so pripravljeni vsak teden uro ali dve namenit temu, da nekomu polepšajo dan. Treba je bit potrpežljiv, strpen in prilagodljiv. Marsikdaj tako prostovoljci rečejo, da so dobili več kot so dali."

Ker pa potrebujejo pomoč tudi otroci, iščejo prostovoljce tudi za učno pomoč. Kot nam je povedala, so največje težave pri matematiki, pa tudi slovenščini. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: