Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman, avtorica oddaje Vesela tačka. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika
Veterinarka Natalija Hercog Gerbec in Jasmina Bauman, avtorica oddaje Vesela tačka. Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika

V primeru srčne gliste pa je to drugače, saj se srčna glista pri psih ne naseli v prebavilih, temveč v pljučnih žilah in srcu. Oddaja ponuja veterinarski nasvet, prinašamo pa tudi zgodbe iz Zavetišča za živali Maribor, ter predstavljamo kosmatince, na voljo za posvojitev.

Veterinarski nasvet

"Srčna glista bo zelo aktualna zdaj v poletnih dopustniških mesecih. Kar ne pomeni, da ni aktivna skozi celo leto. Gre za parazita, ki je špagetaste, valjaste oblike in ga prenašajo komarji. Do okužbe lahko pride predvsem v primorski regiji, se pravi v celem Sredozemlju. Zbolijo predvsem psi, lahko tudi mačke, sicer desetkrat redkeje. Naseli se v srcu in pljučnih žilah. Živali lahko nekaj mesecev po okužbi kažejo znake kot so kašelj, utrujenost, hujšanje. Z napredovanjem bolezni lahko pride do popuščanja srca, z nabiranjem tekočine v pljučih, v trebušni votlini. Smrtnost je lahko pri nezdravljeni živali zelo visoka, tudi od 40 do 60 odstotkov. Kako pa v bistvu pride do prenosa? Ker vemo, da so komarji aktivni predvsem v večernem času, piči žival, vnese razvojno obliko mikrofilarije, ki je v koži nekaj mesecev. Nadalje pa po krvnih žilah potuje do srca in se mikrofilarija razvije do odraslega parazita in tam lepo biva ter povzroča vse omenjene znake. Kako vemo, da je naša žival obolela za to boleznijo? Obstajajo hitri testi, lahko pregledamo kri, kjer vidimo te mikrofilarije v krvnem obtoku. Ko bolezen napreduje, so spremembe seveda že na samem srcu. Lahko zdravimo, vendar je zdravljenje zelo zapleteno. S številnimi stranskimi učinki. Seveda, ko ta parazit pogine, se sproti in deluje kot tujek v krvnem obtoku. Pomembna je preventiva, pripravki, ki odganjajo komarje in, ko je bila žival v teh regijah, kjer se srčna glista nahaja, žival razglistimo. Imamo odlične pripravke v obliki tablet," je povedala pa veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Zavetišče za živali Maribor

Maša Mesarec (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Maša Mesarec (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Naša sogovornica je bila Maša Mesarec iz mariborskega Zavetišča za živali. Psička Keti in samec Rusty čakata nove domove (oglejte si ju v galeriji spodaj).

Keti

"Komaj dve leti stara mešanka Keti je izredno bistra, aktivna a tudi nežna, ima pa izrazit lovski nagon. Sprejeta je bila aprila letos. Zanjo iščemo aktiven dom, kjer jo bodo vključevali v razne aktivnosti, ji posvečali veliko časa, jo zaposlili in oz. usmerili ta njen lovski nagon ter ji nudili umske ter različne fizične aktivnosti, saj potrebuje veliko gibanja ter umskih in fizičnih aktivnosti. Z drugimi psi se razume, mačke preganja. Je sterilizirana, cepljena proti kužnim boleznim in steklini ter razparazitena. Ima 26 kilogramov. Keti je klepetulja, vedno naznani, ko gre na sprehod. Z njo iti na sprehod, je zelo zabavno."

Rusty

"Rusty je približno sedem let star kastriran samec srednje rasti, tehta 26 kilogramov. Od začetka se je bal vsega, dotikov, hitrih gibov, avtomobilov, zdaj pa vsak dan napreduje in premaguje svoje strahove. Vsekakor pa bo potreboval stabilne in potrpežljive lastnike. Nekoga, ki bo z njim delal s pozitivno motivacijo in mu pomagal premagati njegove strahove," je povedala Maša Mesarec.

Odločitev za posvojitev živali ni majhen korak. Kaj je pomembno vedeti pred posvojitvijo psa? Izveste TUKAJ. Vabljeni k poslušanju celotne oddaje Vesela tačka.

Ogledi živali so v mariborskem zavetišču na voljo samo po predhodni najavi na telefonski številki (02) 480 16 60. Prihodnjič so na vrsti mačke, do takrat pa vam lep tačkast pozdrav pošiljam Jasmina Bauman.