Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Med sprehodom po Orožnovi ulici ste najverjetneje že opazili samopostrežni avtomat za krompirček. Tam stoji že od aprila lani, nato ga je bilo nekaj časa mogoče najti tudi v Supernovi, kjer ga trenutno ni več, od septembra pa ga lahko najdete tudi v Mariboxu. Lastnik podjetja Automatic Fud, Jure Frank, nam v pogovoru pove, da so z avtomatom za krompirček želeli Mariborčanom ponuditi nekaj novega, zanimivega in inovativnega.

"Ideja je dejansko nastala iz tega, ker je v Mariboru v bistvu bil že krompirček, ki je bil zelo zaželen in so v bistvu ljudje to nekako želeli, da se vrnejo malo v tisti stari čas. Ko se spomnimo, čez zimo je bil vedno krompirček, čez leto pa sladoled," uvodoma pove Jure.

Kako pa so novost sprejeli mimoidoči? "Mogoče sem ga parkrat videla, ampak ne, da bi se odločila, pa bi si ga vzela. To pa še ni bilo," nam pove ena izmed mimoidočih. Naletimo pa tudi na gospo, ki si je ravno naročala krompirček. Kot nam pove, se ji zdi ideja zelo inovativna, postopek za naročanje pa dokaj preprost.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Kako deluje avtomat?

Kako avtomat deluje, pa smo preizkusili tudi sami. Na interaktivnem zaslonu je zapisano, da je čas peke krompirčka 5 minut, cena porcije pa 2,90 €. Najprej smo prislonili bančno kartico, čeprav lahko vstavimo tudi denar. Na zaslonu se nato prikažejo dodatki, ki jih lahko izberemo, nato pritisnemo start in krompirček se že peče. Po petih minutah je iz avtomata prišel na videz lepo pečen krompirček, vzamemo pa si lahko tudi leseno palčko. In okus? Krompirček je svež in hrustljav.

Jureta zato povprašamo, kaj vse morajo upoštevati, da krompirček iz avtomata pride okusen. "Sam krompir je potrebno izbrati primeren, ko je krompir izbran, pa je potrebno imeti tudi pravilno izrezanega. Izbira teh krompirjev je ogromna, ko enkrat raziskuješ, vidiš, da krompir ni samo krompir. Naš, ki smo ga izbrali, smo ga izbrali izključno zaradi tega, da je v prvi fazi dober, v drugi fazi pa nima premazov, da bi bil še bolj hrustljav, kar pomeni, da tudi nima alergenov. Da je dejansko res goli krompir," pove.

Doda pa še, da je pomembna tudi izbira olja in soli. "Šli smo v sončnično olje, brez kakšnih drugih primesi. Tako da smo striktno na sončničnem kvalitetnem olju, katero nam tudi lahko zdrži tempo, ki ga naš avtomat rabi. Vse skupaj pa potem, ko je to vse skupaj pečeno, pa potrebujemo še dobro sol, da ni krompirček navaden soljen, ampak, da ima še nekaj začimb," pove.

"Mariborčani so za takšne novosti dokaj zaprti"

Krompirček iz avtomata je ob določenih delih dneva, ko pričakujejo večji pretok ljudi, lahko postrežen tudi v 35 sekundah. Prav tako pa ni skrbi, da bi krompirčka zmanjkalo - avtomat ima namreč zaloge za sto porcij, preko aplikacije pa neposredno spremljajo njegovo stanje. Kot nam pove Jure, po krompirčku največkrat posežejo mlajši, veliko pa je tudi starejših, ki si ga radi privoščijo ob večernih sprehodih.

Vendar pa sam opaža, da so ljudje pri naročanju še vedno zadržani. "Mariborčani so za takšne novosti dokaj zaprti, niso tako odprti, kot v drugih krajih. Tako da jih je potrebno včasih pri kakšni promociji, ki jih imamo na teh dveh lokacijah, včasih tudi prisiliti, da vzamejo, ker jih je strah vzeti nekaj, kar je zastonj," pove.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Krompirčku so se pridružili tudi 'pišek popsi'

Čeprav se je vse začelo s prodajo krompirčka, pa so v Mariboxu postavili tudi avtomat za piščančje kroglice oziroma 'pišek popse.' Zakaj so se odločili ravno za ta prigrizek?

"Se mi zdi, da izhajamo iz teh nuggetsev, ampak če bi imeli klasične, ne bi bili toliko zanimivi, kot so v bistvu naši, zato smo jim dali tudi takšno malo bolj 'funky' ime. Ker so to žogice, ni to klasični nuggets, ampak žogice, ki so v ekstra hrustljavi obleki, da naredijo tisto piko na i," pove Jure.

Za porcijo 'pišek popsov' je potrebno odšteti 4,70 evre, kot še pove Jure pa v prihodnje načrtujejo tudi novosti.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

Ste za sveže hrustljav krompirček?