Menjava pnevmatik je ključnega pomena pri vožnji. Zimske pnevmatike vam ne pomagajo samo ostati na cesti, potrebujete jih predvsem zato, ker vam pri temperaturah nižjih od 7 stopinj celzija zagotavljajo pravi oprijem, zato je pomembno, da vsako leto pri spremembah temperatur menjate pnevmatike. Od 15. novembra pa vse do 15. marca je na avtomobilu potrebna obvezna zimska oprema.

Foto: Osebni arhiv/Radio Maribor
Foto: Osebni arhiv/Radio Maribor

Bližata se zima in sneg. In kakor hitro temperature padejo, se letna pnevmatik strdi. S tem pa začne izgubljati svojo funkcionalnost in izgubi oprijem. To je le eden izmed razlogov, zakaj je potrebno ob spremembah temperatur menjati pnevmatike. Mitja Pušnik, vulkanizer iz Selnice ob Dravi: "V Sloveniji imamo zakonsko določen zimski čas, oziroma čas, v katerem je na avtomobilu potrebna zimska oprema. Na vozilu morajo biti nameščene zimske pnevmatike oziroma ustrezne verige v prtljažniku avtomobila, ki morajo biti nameščene na vozilu v primeru sneženja in ko se sneg oprijema cestišča."

Foto: Osebni arhiv/Radio Maribor
Foto: Osebni arhiv/Radio Maribor

Poleg obvezne zimske opreme moramo biti pozorni tudi na razmere na cestah. V jesenskem času je na cestišču več listja kot v drugih mesecih, kar je podobno kot poledica. Tudi ob jutrih in večerih so ceste lahko spolzke, zato je oprijem slabši. Mitja Pušnik dodaja: "Naš vozni park v Sloveniji se je spremenil, če primerjamo prejšnja leta. Ceste so boljše, vendar je vseeno potrebno paziti na varnostno razdaljo."

Celotnemu prispevku lahko prisluhnete na povezavi spodaj, kjer je govora tudi o tem, kakšne so razlike med letno in zimsko pnevmatiko ter kako pravilno skladiščimo pnevmatike.

Dominik Hojnik