Naš jutranji sogovornik je bil Aleš Obretan, lastnik pametne pasje ute imenovane Pasja vila. Morda kmalu dobimo kakšno tudi na Štajerskem, saj dogovori že potekajo. Z njim se je pogovarjal Kristijan Šmid.

Slovenci veljamo za velike ljubitelje živali in zato je bila prva pametna pasja uta dobro sprejeta. Pasja vila je namreč varna, prijetna in čista pasja uta, kjer vas bo kuža počakal medtem, ko boste imeli opravke. Uporablja se preko posebne aplikacije. Odzivi ljudi so seveda različni, večina jih je pozitivnih, pravi naš sogovornik. "To je pametna pasja uta, ki se postavi pred trgovine oz. neke javne prostore, kamor psi ne smejo, da ga lahko pustimo na varnem, klimatiziranem ali ogrevanem prostoru zaklenjenega, da nas počaka za kratek čas," je povedal Aleš Obretan.

Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

O konceptu je izvedel ravno v času, ko je žena bila na porodniški, doma imajo psa in ga ne puščajo pred trgovinami. Gre pa za zgodbo podjetja Den4Dogs iz Norveške, kjer se ekipa pasjih lastnikov in strokovnjakov že vrsto let trudi, da bi bilo psom in pasjim lastnikom, lepše in lažje. Aleš je koncept je predstavil svoji ženi, ki je bila nad produktom navdušena. Povezal se je z Norževani in dogovorili so se za sodelovanje.

"To ni prenosna stvar, v najem jo vzame trgovina ali knjižnica ali kateri drugi javni prostor in jo fiksno postavi pred svoje poslopje. Se pravi, da pred poslopjem ni privezanih psov, da jih ljudje ne morejo nadlegovati ter so v kontroliranem prostoru – da je poleti dovolj hladno, pozimi dovolj toplo. In predvsem, da so varno zaprti," še poudarja Obretan.

Torej sama ideja tovrstne pametne ute je, da bi lahko s svojimi pasjimi prijatelji preživeli čim več kakovostnega časa ter jih ne bi puščali v avtomobilih, pred trgovinami ... temveč na varnem. Pomembno pa je poudariti, da veliko psov ni navajenih na bokse in na samoto, zato jih je treba na tovrstno uto vendarle navaditi. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: