Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V Mariboru bo to soboto, 24. aprila, drugi del čistilne akcije "Moji odpadki, moja skrb". Mestna občina Maribor sicer že tretje leto zapored organizira čistilno akcijo; le-ta poteka v sklopu projekta Izboljšajmo Maribor. Želijo, da takšna spomladanska akcija postane tradicionalna.

Prvi del čistilne akcije je potekal že minulo soboto, ko je približno tisoč prostovoljcev čistilo desni breg reke Drave.

To jutro smo gostili Ireno Bartok, strokovno sodelavko Snage Maribor. Povedala nam je, da se v zadnjih letih vedno bolj zavedamo težav, ki jih prinašajo odpadki: "Pri ljudeh vedno bolj raste ozaveščevalni duh, kar se opaža tudi pri samem ločevanju odpadkov". Še zmeraj pa se pojavljajo posamezniki, ki se želijo čim prej znebiti odpadkov in jih brez slabe vesti odvržejo v naravo. "Tudi 'koronačas' je prinesel kar nekaj novih odpadkov, predvsem zaščitne maske in ostanke smeti, ki so posledica druženja ljudi."

V prvem delu čistilne akcije se je po besedah Bartokove nabralo nekaj več kot dva tisoč kilogramov kosovnih odpadkov, nekaj več kot štiri tisoč ton zelenega obreza in tri tisoč ton ostalih odpadkov.

To soboto 24. aprila, pa se bo čistilo levi del reke Drave, ki obsega šest mestnih četrti in skupnosti. Od tega dve obsežnejši, Bresternica in Kamnica, kjer pričakujejo večje količine odpadkov. Za sodelovanje se ni potrebno prijaviti, potrebna sta le le dobra volja in nekaj prostega časa.

Vse podrobnosti nam je Irena Bartok zaupala tudi v jutranjem pogovoru: