Prva zero waste trgovina v Mariboru, Zelena japka, ki ga vodi socialno podjetje Društvo Pupillam vsako leto s svojim načinom poslovanja razbremeni okolje za približno 40 tisoč kosov plastike za enkratno uporabo in 10 tisoč litrov čistil, so zapisali.

Iris Magajna se spominja začetkov trgovine. "Nekako začutiš, da je treba te korake delati in čutiš klic poslanstva, da je treba nekje začeti. Največji izziv takrat je bilo to sploh nabavljati v rinfuzi, zato na začetku kar nekaj izdelkov nismo imeli na policah in smo pomagali in spodbujali dobavitelje, ... že to je velik korak. Recimo nismo imeli sladkorja dve leti, ker ni bil pakiran v rinfuzo, tako da skupaj se spreminjamo."

Zelena japka se je dobro prijela. "Izdelke, ki jih vidite v trgovini od žit do čokolade imamo v manjšem pakiranju v stekleni embalaži v trgovini. Ostalo je potem na hladnem v hladilnici in sproti dopolnimo. Žita so od lokalnih ekoloških kmetov, kar je največjega pomena, da sodelujemo čim bolj lokalno. In pa seveda ekološka čistila so pri nas v rinfuzi, tako da pridete s svojo embalažo in jo lahko vedno znova napolnite. Ljudje so se že res navadili," še dodaja Iris Magajna.

Četrta obletnica prinaša ogromno zanimivih, zabavnih, kulturnih in kulinaričnih dogodkov.
Dogodki na Dominkuševi 5 v Mariboru potekajo ves mesec junij, dogajanje se je začelo že v soboto 3. junija, pestra bera dogodkov pa še čaka. Za sprotne informacije in dogajanje lahko sledite facebook strani Pupillam.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnite tukaj: