Ekologi brez meja se zavzemajo za svet brez odpadkov, ki ga skušajo doseči z ozaveščanjem in napore usmerjajo predvsem v preprečevanje nastajanja odpadkov.

"V teh dneh ravno mineva že 11 let od prve akcije Očistimo Slovenijo in veseli smo seveda, da čistilne akcije še vedno potekajo. Kajti tudi naša narava vsake toliko časa potrebuje generalno čiščenje. Dejansko se zadeve spreminjajo. V preteklosti smo več moči in naporov usmerjali v sanacijo divjih odlagališč, v ozaveščanje o tem, da ni pravilno odlagati gradbene, gospodinjske in komunalne odpadke v naravo. Dandanes pa se bolj soočamo s t.i. smetenjem, se pravi odmetavanje odpadkov iz avtomobilov, na sprehodih, … skratka tega je vedno več, divjih odlagališč k sreči manj. Kajti tudi občine skrbijo, da se to nekako sanira, je pa teh razpršenih odpadkov zato toliko več, predvsem v času epidemije. Žal v naši naravi vidimo tudi maske in ostalo zaščitno opremo," poudarja Katja Sreš.

Foto: Ekologi brez meja/Tanja Ristič
Foto: Ekologi brez meja/Tanja Ristič

"Nekateri se zelo zavedajo, so na visoki ravni ozaveščanosti, po drugi strani pa so nekateri, ki jim je še vedno vseeno in vozijo odpadke v naravo in potem ozaveščeni čistimo za njimi," še dodaja naša sogovornica.

Vedno več je tudi okoljskih dni. "Okoljske dni smo letos obogatili, 23. bomo zaznamovali prvi slovenski dan v rabljenih oblačilih, 24. aprila pa prvi slovenski dan brez zavržene hrane. Tako da dogajanja bo še veliko, prav tako priložnosti za čiščenje, pobiranje odpadkov, kajti en dan žal ni dovolj. Se bomo morali bolj potrudit in pogosteje kot bomo to počeli, lepša bo naša narava."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: