Jutra ob kavi in kitari - Êdna

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

To sredo smo se prebujali skupaj s skupino Êdna. Êdna (prekmurski izraz za ena) predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezujeta neverjetna glasbena kemija in strast do umetniškega ustvarjanja. Zgodba Êdne se piše od leta 2014, ko je izšla zgoščenka Tjaše Cigut Edno takšo bi rad. Mlade glasbenike je navdušila stara glasbena zapuščina z območja Prekmurja in Porabja.

Jutro ob kavi in kitari - Edna

Kdo je Êdna?
"ÊDNA je prekmursko štajerska skupina izkušenih glasbenikov, ki je zapisana križanju tradicionalnih ljudskih pesmi iz Prekmurja in Porabja s sodobnim, svežim pridihom. Pred petimi leti smo izdali debitantski album z naslovom – Ajnc, cvaj, draj, na katerem je devet raznolikih skladb, z različno tematiko: domovinsko, bivanjsko, ljubezensko. Delujejo že deveto leto. Letos so izdali nov glasbeni album, ki je ljubezensko obarvan, z naslovom - Slove rdeče.
ÊDNA so:
Tjaša Cigut - vokal, klavir
Luka Sraka - kitara,
Luka Ščavničar - kontrabas,
Jasmina Dajčman - saksofon,
Blaž Korez - tolkala"

Kaj pomeni ime skupine?
"Edna je prekmurski izraz za ena. V našem kontekstu je to ona – MUZIKA."

Kaj vas pritegne pri ljudskih besedilih in glasbi, da jo poustvarjate, oziroma ustvarjate nove skladbe z ljudskimi besedili?
"Predvsem želimo ljudem odkriti še »neznane« pesmi, besedila.
Skozi te spoznavamo preteklost, običaje, način življenja, …
Ohranjanje kulturne dediščine je velika vrednota – tega se zavedamo."

O čem govori vaš zadnji singel?
"Navidez preprosta zgodba o vasovanju in mladostni ljubezni namreč hitro razkrije prave namere snubca. Ob Tjaši Cigut je glas pesmi tokrat posodil tudi kitarist skupine Luka Sraka, že omenjeno ljudsko besedilo pa je Tjaša uglasbila s kontrabasistom Luko Ščavničarjem."

V Jutra ob kavi in kitari uvajamo novo rubriko, našo knjižno polico. Katera knjiga, ki si jo prebral ti je ostala v najboljšem spominu?
"To je pesmarica Füčkaj, füčkaj fantiček moj Franceka in Dušana Mukiča – v njej se skriva nabor ljudskih pesmi iz katerih črpamo.
V njej je veliko vsebinsko in tematsko zanimivih pesmi. Ob branju pesmi se mi je že takoj ob kateri porodila ideja kako jo glasbeno preobleči. Gre za porabsko pesmarico, ki ima veliko podobnih pesmi, kot jih poznamo v prekmurščini (nekatere so razširjene tudi drugod po Sloveniji)."