Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat
Foto: Radio Maribor/Manuela Horvat

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

To sredino jutro nas je prebujal mariborski kantavtor, ki pravi, da zgodb za svoje pesmi ne išče, ampak ga te najdejo kar same. Marsikomu pa je znan tudi, kot profesor nemškega jezika. Kaj nam je Marko Grobler pripravil za sredino jutro ob kavi in kitari?

Jutra ob kavi in kitari - Marko Grobler

Kje iščeš zgodbe, ki navdihujejo tvoje skladbe?
"Sploh jih ne iščem, kar same me najdejo."

Si mariborski kantavtor, tudi okolica je prispevala marsikatero zgodbo?
"Drži, včasih je bilo teh zgodb v mojih pesmih več. Predvsem v obdobju s skupino Ezl ek. Zdaj so bolj univerzalne. Poleg svojih pesmi pa imam tudi veliko uglasbitev drugih avtorjev. V zadnjem obdobju so to pesmi pesnika Boruta Gombača, s katerim imava pripravljen sklop pesmi o Mariboru, ki še čakajo na to, da bodo posnete."

Kakšni se ti zdijo mladi, moderni kantavtorji?
"Moram priznati, da jih slabo poznam. Kar slišim, pa mi je v glavnem všeč."

Po nekaj letih si izdal nov singel in to v sodelovanju s Simonom Šimatom, za kakšno pesem gre in za kakšno sodelovanje?
"S Simonom sva sodelovala že pri albumu Iz dneva v dan. Po mnogih letih sva spet našla nekaj časa in zbrala dovolj volje, da posnameva nekaj novega. Kot že pri prejšnjem sodelovanju, je Simon v vlogi aranžerja, producenta in kitarista. Z njegovo pomočjo pesem dobi obliko, v kateri jo lahko zdaj slišimo na radijskih valovih. Je komad za pomlad."

V Jutra ob kavi in kitari uvajamo novo rubriko, našo knjižno polico. Katera knjiga, ki si jo prebral ti je ostala v najboljšem spominu?
"Ne morem izpostaviti ene same, veliko jih je, vedno kakšna druga, ki me spremlja, o kateri razmišljam. Trenutno berem izmenoma dve popolnoma različni: Tujca Alberta Camusa, ki sem ga bral kot srednješolec in ga je zdaj ravno prebral moj sin gimnazijec. Druga je Walden: Življenje v gozdu Henrya Davida Thoreau, ki sem jo po odlomkih bral kot študent. Vsake toliko preberem kakšno, ki sem jo že bral v preteklosti in jo zdaj berem in doživljam drugače."