V vsaki oddaji bomo predstavljali kosmatince iz Zavetišča za živali Maribor ter jim tudi z našo pomočjo skušali najti nov dom. Z veterinarskimi nasveti pa nas bo ozaveščala Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika.

Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Danes smo predstavili psa, ki sliši na ime Ron in je star 9 let. V zavetišču so zapisali, da če ne bi bil velik in starejši kuža, bi se ljudje zaradi njegovega milega, nežnega, ubogljivega, nekonfliktnega karakterja tepli zanj. Zapisali so še, da s svojo milino »kupi« vsakega oskrbnika in sprehajalca. Ron ni zahteven kuža, čas večinoma preživlja v svoji posteljici z izjemo, ko gre na sprehod. Gre pa zelo rad na sprehod, kjer po navadi prevoha vsako vejico, rad se tudi valja v travi ali snegu in sede za slasten priboljšek. Zanj iščemo dom, vesel bo pasje ali mačje družbe, želja zavetišča pa je, da ima na razpolago tudi ograjeno dvorišče. Zaradi težav s kožo je na hipoalergeni hrani, tako da priporočajo, da v novem domu nadaljujejo s takšno prehrano Če smo vas prepričali, pogumno pokličite v zavetišče, kjer so na telefonski številki 02 480 16 60, dosegljivi od ponedeljka do petka - od osmih do dvanajstih. Lahko pa jim tudi pišete na zavetisce.mb@snaga-mb.si.

Poudariti je seveda treba, da je za živali v zavetišču resnično dobro poskrbljeno, tam se še posebej zavedajo pomena sterilizacije in kastracije. Prav ta tematika pa je zelo široka, zato bomo temu posvetili kar dve oddaji. V današnji smo se dotaknili pozitivnih vidikov, v naslednji pa tudi negativnih, izvedeli boste še, kdaj je pravi čas za sterilizacijo.

Kaj je veterinarka Natalija povedala glede muc?

Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

"Pomlad je to obdobje oz. čas, ko se ga tako mi veterinarji nekako bojimo, kot tudi vsa društva, ki delujejo v dobrobit živali in seveda azili. Največja problematika je na področju muc še zmeraj. Žalostne zgodbe zapuščenih mladičev, ki končajo ob cesti, v gozdovih in podobno. Te zgodbe se še zmeraj dogajajo. Muce so tiste napram recimo psom, ki imajo zelo velik reprodukcijski potencial. Zelo hitro spolno dozorijo, recimo samička je lahko godna že pri štirih, petih mesecih. Na pol bi rekli še mladiček in lahko ima tudi dva, tri legla na leto oz. gre za to, da ko se muca goni po domače povedano, ni tako kot psička, ko je po gonitvi nekaj mesecev mir. Pri mucah je tako, da lahko gredo iz ene gonitve v drugo. Celo ko imajo mladiče, so lahko ponovno breje."

Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

Kaj je veterinarka Natalija povedala glede psov?

"Kar se tiče psov, je malo drugače. Psička se bo gonila enkrat do dvakrat letno, vmes bo obdobje miru. Psi samcih pa je drugače, oni imajo spolni nagon izražen skozi celo leto, odvisno katera psička v okolici se bo gonila. Nevarnosti, ki pretijo predvsem psički, ki ni sterilizirana je gnojno vnetje maternice in navidezna brejost."

Prisluhnite podrobnostim v posnetku pogovora, prihodnji četrtek pa bomo nadaljevali s to tematiko: