Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Vesela tačka je v tokratni že deseti oddaji opozorila na tumorje notranjih organov. Seveda si vsi lastniki želimo, da bi naše živali bile zdrave, a ker nam ne morejo povedati, kaj jih muči, moramo zato mi razmišljati namesto njih in jih predvsem dobro opazovati. V prejšnji oddaji smo govorili o tem, da bomo rakasta obolenja najhitreje opazili na koži, vendar pa je rak žal prav tako prisoten tudi na organih. Na koži pa se rade pojavijo bradavice, ki pa na srečo niso nevarne.

Nasvet veterinarke Natalije Hercog Gerbec
"To so takšni izrastki, ki se pojavljajo predvsem pri starejših živalih, po hrbtu, tačkah … Gre za nenevarne tvorbe na koži, ker gre za tumor, ki izrašča iz kožnih žlez. Naša koža je namreč zelo bogata z žilami, žlezami, lojnicami in navadno ti tumorji niso nevarni. So v velikosti graha, po površini pa so hrapavi, niso gladki. Je pa problem, če so na mestu, kjer si jih žival liže, lahko se vnamejo. Ali pa so čez trup, kjer pride recimo ovratnica, oprsnica in se drgne ter se zatrga. Tako da v takem primeru priporočamo, da se bradavice odstranijo. Pri starejših kužkih vidimo tudi tumorje na vekah, tudi ti navadno niso nevarni, znajo biti pa moteči, ker lahko pri odpiranju in zapiranju vek drgnejo po roženici in povzročajo vnetja."

Kaj pa nevarni tumorji?

"Imamo tumorje na trebušni slinavki, ti so zelo agresivni tako kot pri ljudeh in imajo zelo slab potek. Potem tumorji na vranici, … včasih lastniki sploh ne vedo, da ima žival tumor na vranici, ti so predvsem pri velikih pasmah psov, nemški ovčarji, zlati prinašalci, labradorci. Zgodi se, da ta tumor enkrat poči in lastniki vidijo, da kuža, ki je bil včeraj še živahen in v redu je naenkrat obnemogel in ne more vstati. Mi priporočamo tako: kot ljudje, ko se staramo, smo veseli, če nas naš zdravnik pošlje na kakšno krvno preiskavo ali pa tudi na kak ultrazvok in nas natančno pogleda, enako velja za živali. Pri psih, ki so stari tam okrog 6,7 let, tudi če je naša žival zdrava, je fino, da se naredi preventivni ultrazvok, se naredi krvna slika, poslušamo srce, potipamo dobro žival. Včasih veliko stvari lahko ugotovimo že predhodno, preden se težave začnejo, isto kot pri nas ljudeh. Veste, če je zelo velika tvorba v trebušni votlini se bo zatipala, če pa so majhne stvari, pa je to nemogoče zatipati s prsti. Zato imamo različne preiskave, ultrazvok, rentgen, najboljši pa je CT, ki je zelo zanesljiva preiskava," je povedala veterinarka Natalija.

Zavetišče za živali Maribor

Polonca išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Polonca išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Polonca išče dom, nežna pasja duša, ki je pristala v zavetišču. Polonca je okoli leto dni stara samička večje rasti, ki bi dala vse za malo pozornosti. Na sprehodu je lepo vodljiva in poslušna, tudi z ostalimi kosmatinci se razume. Išče ljubeč in odgovoren dom, kjer bo sprejeta kot družinski član. Je sterilizirana, mikročipirana ter cepljena proti steklini in kužnim boleznim, so zapisali v zavetišču.

Sicer pa v zavetišču na posvojitev čaka tudi kar nekaj muc: Sia črne barve, Tigi lep tigrast samček, črno-bela Effy in Neda, ki je tudi temnejše barve črna z malenkost rjave barve vmes … je pa še nezaupljiva muca, ki bo potrebovala malo več časa, da se bo navadila na nov dom. Vse muce si lahko ogledate spodaj v galeriji slik.

Kontakti zavetišča so: 02 480 16 60 (pon-pet 8.00-12.00) ali zavetisce.mb@snaga-mb.si.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje: