Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

V tokratno sredino jutro ob kavi in kitari nas je prebujala vedno nasmejana in energična Štajerka - Maja Založnik.

Maja Založnik

Te dni so na malih ekranih spet aktualni šovi talentov. Sama si nastopila na večih, kaj za glasbenika pomenijo nastopi na takšnih šovih? Verjetno predstavljajo tako pasti kot prednosti?
"V vsakem primeru sta obe plati, dobra je ta, da dobiš pozornost žirije in publike, gledalcev, da te spoznajo, da vedo, da poješ, plešeš, imaš talent. Kar pa te velikokrat zanese, ko nisi več v šovu, se ti zdi, da so te vsi pozabili, treba je graditi na sebi in delati iz dneva v dan. Ker ti si sam svoj produkt in je treba delati in vztrajati naprej, ter sam vase najbolj verjet! Seveda ob podpori staršev in svojcev!"

Majo Založnik poznamo po odličnem pevskem talentu in lepi barvi glasu, poznamo jo pa tudi po edinstvenem stilu. Kaj ti pomeni stil in zunanji izgled?
"Res je, obožujem glamur in eleganco. Pomembno mi je, da se uredim za vsak svoj nastop, saj tako pokažem spoštovanje do gledalcev, poslušalcev, do glasbenikov, ki so z mano na odru, ter po eni strani tudi do sebe. Nekako ne morem iti na nastop, da nisem urejena... to mi je v krvi in tudi veliko sem gradila na sebi in na stilu, to ni prišlo iz danes na jutri. Kot gradim svojo kariero in pilim svoj glas, tako tudi stil pride zraven, si ga ustvarjam."

Ne dolgo nazaj si vlogo pevke zamenjala za vlogo matere. Kako sedaj združuješ obe vlogi?
"Biti mama je nekaj najlepšega, kar se mi je v življenju zgodilo! Zdaj, ko je Arwen v vrtcu imam več časa za ustvarjanje dopoldan, ko pride iz vrtca, se skupaj igramo in uživamo… Za vikende ko so bili nastopi, se je pa čuvala z atijem in tudi malo pri baki. Super usklajujem obe vlogi, seveda s pomočjo mojega dragega Marka in moje mami Melinde."

Tvoj zadnji singel Voda sem, ti si dlan predstavlja nekakšno drugačno glasbeno usmerjenost od tiste, ki smo je bili vajeni. Je to glasbena pot, po kateri boš hodila v prihodnje?
"Kot veste, sem se poskusila v večih glasbenih stilih, trenutno mi ta stil zelo odgovarja in ga močno čutim. Kot glasbenica rada raziskujem in sodelujem z drugimi artisti. Zaenkrat sem v tem stilu, lahko pa me še kaj navdihne in naredim kaj novega."

Na slovenski glasbeni sceni si prisotna že več let, leta 2019 si izdala tudi svoj prvi album. Lahko kmalu pričakujemo izdajo novega?
"Tako je, moj prvi album se imenuje PIECES in je narejen v sodelovanju z glasbeniki iz zasedbe Moonshine. Odločili smo se in naredili rokovsko obarvan album. Kdaj bo novi album težko rečem, delajo se nove pesmi in ustvarja se. Poslušam sebe in tudi sama pišem tekste, tako da se veselim albuma."