Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika

Prav naša oddaja spodbuja k posvajanju živali in na problematiko zapuščenih živali redno opozarja. Zato smo v drugem delu oddaje predstavili dva kosmatinca iz Zavetišča za živali Maribor. V galeriji spodaj, pa si lahko ogledate dva najdenčka, ki sta se znašla v prostorih Veterinarskega centra Pika v centru Maribora in sta na voljo za posvojitev, to sta Oreo in Mini.

Veterinarski nasvet

Tokrat na temo glasnih zvokov. Živali so precej bolj občutljive na zvoke kot ljudje. Upoštevati morate namreč, da je razpon slušnih zaznav pri psu precej širši od človeškega. Psi denimo, so tako nemalokrat zelo občutljivi tudi na tiste zvoke, ki jih sami komajda zaznavate.

"Jaz mislim, da živalim, ki so same doma in nas bodo pogrešale, ne samo psi in muce, tudi ptice, ki so zgovorne in imajo radi umetno prisotnost človeka, lahko zvok nudi eno uteho, za tisti čas, ki ga preživljajo same. Tudi neko navzočnost še dodatnih oseb, je pa res, da ta glasba ali pa radio naj ne bo preglasen. Moramo vedet, da živali imajo mnogo bolj izostren čut za sluh. Tako, da bi rekla, taka glasnost in decibeli, ki so nam še sprejemljivi in prijetni. In izberemo tudi tako postajo, kjer bo vsega po malem, od govora do glasbe, da ni to za žival moteče. Kako pa se bo katera žival odzvala, pa je čisto individualno odvisno. Če vidimo, da to pomaga v tistem času, ko nas ni, absolutno priporočljivo in se mi zdi lepa rešitev," je pojasnila veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Prihodnjič pa boste izvedeli, kakšen je pravilen in varen prevoz naših ljubljenčkov. Pri Piki torej imajo tudi dva najdenčka, ki prav tako upata, da bosta deležna čimprej novih lastnikov. In sicer Oreo in Mini. Slike obeh so v galeriji spodaj.

Zavetišče za živali Maribor.

Maša Mesarec nam je tokrat predstavila najprej samca Maxa, zatem pa psičko Loro.
"Max je samec večje rasti. V boksu je precej živčen, saj ga vznemirja hrupno okolje, tudi do tujcev je sprva zadržan. V družbi ljudi, ki jih pozna in v naravi je sproščen. Zanj iščemo aktiven, odgovoren in ljubeč dom. Z nekaterimi psi je kompatibilen, je pa pred odhodom v nov dom potrebno obvezno spoznavanje z vašim psom v zavetišču. Rad bi užival na ograjenem dvorišču in imel dovoljen vstop v hišo," je povedala Maša Mesarec in dodala, da zanj ni nobenega klica, je pa res krasen kuža.

Za Maxa ni bilo še nobenega klica, čeprav je krasen kuža. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Za Maxa ni bilo še nobenega klica, čeprav je krasen kuža. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

"Lora je bila sprejeta 3. januarja letos skupaj s še eno psičko, obe sta bili visoko breji. Nekaj dni po sprejemu je prehitro kotila in izgubila vse svoje mladiče in je žalovala za njimi. Bilo je hudo, tudi nam, ki smo ji poskušali biti kar se da v oporo, kljub temu, da smo bili zanjo popolni tujci. Sedaj igriva in poskočna, ljubezniva in učljiva Lora čaka na nov super dom. Stara je okoli 5 let, je sterilizirana in ima 39 kilogramov," je povedala Maša Mesarec. Celotni izjavi prisluhnite v posnetku oddaje Vesela tačka ob koncu članka.

Prikupna Lora išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Prikupna Lora išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Ogledi živali so samo po predhodnem dogovoru, Zavetišče za živali Maribor lahko pokličete na telefonsko številko 02 480 16 60. Jasmina Bauman vas pozdravljam do prihodnjega petka in vabim, da prisluhnete celotni oddaji TUKAJ.