V torkovem jutru smo spregovorili o zdravi ustni votlini in vseh dejavnikih, ki vplivajo nanjo. Z nami sta bili dr. dent. med. spec. parodontologije Romana Mance Kristan in predstavnica podjetja Flegis Katarina Petrović, ki je predstavila 18. vseslovensko akcijo Zdrave dlesni. Ta je pravkar v teku in bo trajala do 15. novembra.

"Zdrave dlesni"

Nedavna študija, objavljena v znanstveni reviji Nature, ponuja vpogled v prehranske navade neandertalcev. Tako ugotavljajo, da se je prehranjevanje tudi takrat odražalo v strukturi ustne mikrobiote - nanjo je vplivalo predvsem dejstvo, da se je skozi tisočletja povečala količina mesa, ki ga zaužijemo). Španski neandertalci so po sestavi ustne mikrobiote namreč bližje šimpanzom in našim prednikom »nabiralcem« iz Afrike, belgijski pa lovcem, s tem pa tudi zgodnjim kmetovalcem in modernemu človeku. Tako je hrana, ki jo danes uživamo bistveno spremenila razmerje mikrobiotičnih kolonij v ustih, kar močno vpliva na naše zdravje in dobrobit.

Kaj je dobra ustna higiena in kakšno čiščenje zob priporočajo strokovnjaki? Prisluhnite prispevku in sodelujte v nagradni igri, kjer prejmete set Curaprox pripomočkov za vzdrževanje zdrave ustne votline.