Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Tokratno zimo pretresajo podražitve na področju energetike in ogrevanja. Energetika Maribor je po novembrski in decembrski podražitvi ceno spet znižala, draginja pa se pri številnih drugih ponudnikih nadaljuje. Energetski vavčerji za socialno šibke, ki jih bo uvedla mariborska občina, bodo predvidoma pripravljeni do konca januarja. Ni pa še znano, v kakšni obliki.

Mariborski svetniki so decembra podprli dva predloga: županovega, 15 evrov na osebo za plačilo ogrevanja socialno šibkim, in predlog Stojana Auerja, 50 evrov splošne pomoči vsakemu gospodinjstvu. Končne rešitve še ni. Z občine sporočajo le, da bosta koncept in vloga pripravljena do konca januarja. Humanitarna komisija naj bi se sestala prihodnji teden, pravi sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek. Splošne pomoči ne podpira, kritičen pa je tudi do občinskega zneska:

"Vse naše iniciative so usmerjene k temu, da se pomaga tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč, in to v znesku, ki zadošča lajšanju stiske. Težko je na pamet govoriti, kakšen naj bo navzgor omejen znesek, vsekakor pa mora biti v višini ene povprečne položnice in ne manj."

Občino in državo poziva tudi, naj se v humanitarnih primerih odpovesta davščinam in drugim posrednim stroškom energetike ter uvedeta večje spodbude za energetske investicije.

"V kolikor pač ne bomo vsi skupaj v Sloveniji našli nekega načina pomagati najšibkejšim, nas čez nekaj mesecev čakajo še večji izzivi, ko bodo vsi ti računi zapadli, ko se bodo začeli postopki izterjav in drugo, kar temu sledi, in to je na vsak način treba ustaviti," dodaja sogovornik.

Zaradi dolgih postopkov naj bi upravičenci občinski vavčer prejeli šele pred koncem pomladi. V Rdečem križu želijo, da bi se položnice plačevale neposredno in da bi se energetska podjetja v tem času odpovedala izvršbam. Upravičencev je po ocenah občine in Rdečega križa v Mariboru okoli 10 odstotkov oziroma 12 tisoč.