Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina bo 15. novembra na parkirišču na Koroški cesti med hišnima številkama 59 in 79 uvedla plačljivo belo cono. Brezplačno parkiranje ob stanovanjskih blokih, kjer že na splošno primanjkuje parkirišč za stanovalce, namreč privablja tudi tiste, ki ne stanujejo v neposredni bližini ali pa tam nimajo opravkov. Cena bo 80 centov na uro, stanovalcem pa bo na voljo dveletna dovolilnica za 180 evrov, ki pa ne bo garantirala določenega parkirnega mesta.

Z občine so sporočili, da je bela cona želja stanovalcev, a nato pojasnili, da ti niso bili usklajeni. Andraž Mlaker iz Urada za komunalo, promet in prostor:

"Ker je parkirišče, ki je predmet te diskusije, bilo sprva mišljeno kot zasebno parkirišče, ampak je potem prešlo nazaj v last Mesne občine Maribor. Zato smo dobili nekaj pobud, ni bilo nikakor ne masovno, da se to uredi."

V Staninvestu, ki tam upravlja nekaj blokov, so pojasnili, da njihovi stanovalci pobud niso izglasovali na hišnih svetih.

Težave pa niso nove. Parkirišče je bilo pred dobrim desetletjem del gradbišča sosednjega bloka Koroški veter, nato pa so ga obnovili in vrnili stanovalcem, ki so postavili zapornico. Lastništvo pa ni bilo urejeno in prostor je pred nekaj leti prevzela občina ter ugotovila, da je zapornica nezakonita.

O beli coni nekdanji upravnik parkirišča Martin Pendl:

"Ne verjamem, da je to na željo stanovalcev, zaradi tega, ker kdo izmed stanovalcev bi zdaj želel plačevati parkirišče, ker ga prej ni rabil. Možno, da je kakšna izjema."

Tako pa o novem in starem režimu eden od stanovalcev:

"Strinjam se s spremembo, zato, ker parkirajo tukaj vsi, ki niso tu doma, jaz pa sem tu doma, pa nimam kje parkirat in se strinjam, da se to plača, pa da se enkrat red naredi. Prej pa je bilo boljše."

Mnogi stanovalci sicer uporabljajo parkirišča v garažni hiši sosednjega bloka. V Staninvestu o učinkovitosti bele cone dvomijo. Predsednik sveta mestne četrti Koroška vrata Damir Orehovec pa meni, da bo odpravila t. i. »divje« parkiranje, a da je težava tudi splošno pomanjkanje parkirnih prostorov.

Več pa v oddaji:

Plačljivo parkiranje - Maribor, imamo problem!