Čeprav je Agencija Republike Slovenije za okolje za danes napovedala povišane vrednosti trdih delcev PM10 v ozračju po vsej državi, so vrednosti večinoma nižje. Povišane so le v Celju, Trbovljah, Zagorju in Novem mestu. V Mariboru in drugod je zrak čist.

V Mariboru je zrak dokaj čist že vso zimo. Preseganj mejnih vrednostih delcev, ki prodirajo v dihala in škodujejo zdravju, je bilo manj kot prejšnja leta.

In čeprav je bila koncentracija delcev včeraj visoka, je sprememba vetra ponoči zrak očistila, pravi Uroš Lešnik z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja.

Mariborski zrak je sicer precej čistejši kot nekoč.

Leta 2003 so našteli 125 preseganj mejnih vrednosti, lani pa manj kot 30, pojasnjuje Suzana Prajnc z Medobčinskega urada za varovanje okolja in ohranjanje narave.

A postoriti bo treba še veliko. Ozračje z mikrodelci najbolj obremenjujejo majhna kurišča na lesno biomaso, ki jih je v mestu veliko. Tudi tehnologija peči ni zakonsko regulirana. Slovenija je med državami Evropske unije po onesnaženosti z mikrodelci v zgornji tretjini, kar velja tudi za Maribor.

K boljšemu zraku pa lahko veliko prispevamo sami – z vladnim odlokom je prebivalcem Maribora in Miklavža na Dravskem polju omogočeno sofinanciranje Ekosklada za menjavo kurilnih naprav in oken ter izolacijo zgradb.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik