Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Uporaba sistema Mbajk je izjemna, Maribor pa je po številu izposoj koles celo rekorder. V treh mesecih je bilo opravljenih 170.000 izposoj; vsako kolo pa si na dan izposodijo povprečno 9-krat, ker je več kot v Ljubljani in največ med vsemi 60-timi mesti po svetu, ki imajo isti sistem souporabe koles. Za zdaj je na voljo 220 koles na 22-tih postajah, do konca leta jih bodo postavili še 5.

Mariborčani so sistem MBajk težko pričakovali in ga hitro vzeli za svojega, pa vendar je število izposoj preseglo vsa pričakovanja.

Sedanjim 22 postajam za izposojo se bodo že kmalu pridružile dodatne, pove vodja sistema Mbajk pri Europlakatu Dominik Ivančič: "Že jesni bomo postavili dve novi postaji, lokaciji še nista znani, verjetno pa bo ena od njiju na Ljubljanski." Še tri postaje pa bodo postavili do konca leta.

Sistem Mbajk se je v Mariboru izjemno uveljavil – 11.500 aktivnih uporabnikov, v treh mesecih 170.000 izposoj, v povprečju je vsako kolo izposojeno 9-krat na dan, rekord je bil 17-krat. "V Ljubljani je rekord 9 izposoj, hkrati pa je Maribor rekorder med vsemi mesti, kjer upravljamo tak sistem v tujini, in sicer gre za več kot 60 mest," pojasnjuje Ivančič.

Odtujitev ali večjih poškodb doslej ni bilo, pojavljajo se običajne okvare, tako da v delavnici vsak dan popravijo do 5 koles. Zgodi pa se, da je določena postaja kdaj prazna ali povsem polna, tako da kolesa ni mogoče vrniti oz. je to treba storiti na sosednji postaji. Sicer pa kolesa med postajami premešča njihova ekipa s kombijem.