Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Občani in občanke Maribora bodo v novo leto vstopili brez ogrevanih bazenov v Fontani. Ti se zapirajo v četrtek, 30. 12. Vodstvo družbe Diagnostični center Bled se je namreč odločilo za stalno zaprtje bazenov in savn. Razlogi naj bi bili ekonomski, dvig cen energentov pa da je stanje še poslabšal.

Prostore bodo tako namenili potrebnemu širjenju zdravstvenih storitev, zaradi poslovne odločitve pa službe ne bo izgubil nihče. Kot smo še izvedeli, bodo ohranili zaprti bazen za izvajanje vodne terapije, rekreativni obiskovalci pa se z letošnjim koledarskim letom vendarle poslavljajo od priljubljenega kopališča, ki je veljalo za prvi tovrsten objekt v Mariboru in omogočalo plavanje tudi v zimskim mesecih.

Poslušalec je opozoril, da občanom ostaja samo delno zaprti bazen Pristan, ki ne more nadomestiti bazenskega kompleksa. Da gre za nepriljubljen ukrep, je opozoril tudi zaslužni profesor in specialist specialne in rehabilitacijske medicine Zmago Turk: "Menim, da je zadnji ukrep vodstva Fontane izredno nepriljubljen v mariborskem prostoru, predvsem zaradi ukinjanja edine termalne vode, ki je bila desetletja na razpolago Mariborčanom, tako starejši kot mlajši generaciji. Termalna voda je bila izvrtana leta 1981 in od takrat naprej smo jo uporabljali v vseh bazenih v Fontani in Habakuku."

Direktor družbe Zvone Novina je ob tem še pojasnil, da so v preteklosti termalno vodo prevažali iz vrtine, kar ni bilo smotrno. Nato so vodo – sicer iz vodovoda – segrevali na ustrezno temperaturo, kar je bilo do zdravstvene krize še na meji sprejemljivega, potem več ne. Direktor je opozoril tudi na manjši obisk zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo.

Na mariborskem Zavodu za turizem ocenjujejo, da bo stanje na področju velnesa v Mariboru po zaprtju bazenov na Fontani doseglo nezavidljivo raven, na kar opozarjajo tudi v Zadrugi Kooperative mariborskih hotelirjev. Sekretarka Martina Drakulič: “To je zelo velika škoda za destinacijo. Tudi mi zaradi zdravstvene krize ukvarjamo s podobnimi težavami, kako zaokrožiti ponudbo in kaj ponuditi gostom. Zaradi trenutnih ukrepov je zelo težko delovati, a upamo, da je to samo začasna rešitev in da bo MTC Fontana v prihodnje vseeno ponudila vsebine na trg."

Tudi lokalni Zavod za turizem si nadeja/upa, da je to le začasna rešitev in da bodo bazene na Fontani ponovno odprli, ko se naše življenje v glavnini vrne na stare tirnice. Problematiko pomanjkanja ponudbe bodo vključili v strokovne in strateške diskurze/razprave, do takrat pa se bodo lahko občani v termalni vodi kopali zunaj občine, še razlaga Turk: “najbližje so Ptujske toplice, kjer je panonska voda uporabna za plavanje, ampak predvsem tudi za zdravljenje, tam je center za rehabilitacijo, ki jo koristijo Ptujčani in Mariborčani."

Kaj bo z vstopnicami?

Podjetje na spletni strani poziva, naj jih imetniki vstopnic izkoristijo do zaprtja. Kot še pojasnjujejo, letnih kart praktično niso prodajali. Sicer pa so finančni del uredili z posamezniki. Le ti bodo po potrebi tudi dobili vračilo denarja.