Tudi letos so v muzejih in galerijah z nestrpnostjo pričakovali Ta veseli dan kulture. 3. decembra imajo obiskovalci priložnost, da si večinoma brezplačno ogledajo obsežne zbirke, lahko pa se udeležijo tudi različnih delavnic. Seveda morajo obiskovalci izpolnjevati pogoj PCT.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Kultura nas bogati, prav je, da vsaj enkrat letno obiščemo razstave, ki jih kustosi in kustosinje tako zavzeto pripravljajo. Ta veselemu dnevu kulture se letos v Pokrajinskem arhivu Maribor pridružujejo preko you tube kanala: "Sam kot skrbnik dveh fondov, Sokolskega društva Maribor Matica in Akademskega društva Triglav v Gradcu bom predstavil digitalizacijo tega arhivskega gradiva," pravi arhivist Jure Maček. Predstavili bodo tudi zbirko razglednic, pa tudi arhivsko dejavnost na Koroškem.

Zelo so se potrudili tudi v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, pravi muzejska svetovalka Simona Tripkovič: "In sicer bomo imeli javna vodstva na razstavah Izgnali so nas in Zavedni duh v zdravem telesu, seveda pa bodo morali obiskovalci izpolnjevati pogoj PCT in se je bilo treba na javna vodenja poprej naročiti. V večernem času bodo delavnice za družine in sicer pod naslovom Od kolednikov do mušnice. Obiskovalci bodo spoznavali, kako so včasih preživljali praznični čas v mestu, kakšne šege in navade so gojili in v kaj vse so verjeli, da prinaša srečo in zdravje."

Ob 12 ih bodo v Pokrajinskem muzeju Maribor odprli razstavo Zlitje - Fusion, v okviru projekta Gugalnik idej, "v katerem vabimo sodobne oblikovalce, umetnike, kreativne ljudi, da se odzovejo na naš ogledni depo pohištva in tokrat je to storila slikarka Cvetka Hojnik, njena dela bodo razstavljena v grajski Bastiji," pravi kustos Drago Oman.

Na razstavo vabijo tudi v Galerijo Rudolf in sicer na kiparsko razstavo Dokler drevo cveti, rodi in pa v Galerijo Karlinia, kjer razstavljajo fotografije ob 100 letnici kulturnega društva Angela Besednjaka.