Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Sladoled ni novodobna iznajdba iz časov, ko so izumili zamrzovalnike. Anekdota govori o tem, da so si ledene posladke privoščili že v antičnih časih.

Med takimi je bil rimski cesar Neron, ki je živel v prvem stoletju našega štetja. Pravijo, da so po njegovih napotkih v vročih poletjih iz gora prinašali led, ki ga je mešal z njemu ljubimi sadnimi sokovi, čemur bi danes rekli sorbet. Na drugem koncu sveta so Kitajci kakšnih tisoč let prej mešali led ali sneg z mlekom, kar lahko štejemo za predhodnika večine današnjih sladoledov. Kitajci so sestavine zmešali v ledeno kremo in najbrž je bil prvi z naše celine, ki jo je poskusil, Marco Polo, saj je ta ledeno sladico omenjal v svojih potopisih.

O tem, ali gre za resnico ali zgolj domneve se danes ne bomo spraševali, saj smo tako ali drugače srečni, da se ob toplih temperaturah lahko posladkamo s kepico sladoleda. Sladoled si bomo v prihodnjih mesecih privoščili pogosteje kot do sedaj, zato smo govorili z izkušenim sladoledarjem Ilirjem Demirijem iz sladoledarne Kremko v Spodjem Dupleku, ki je predstavnik četrte generacije v družini, ki se ukvarja s tem poslom, prav tako pa svoje znanje redno nadgrajuje v tujini.

Prisluhnite o tem, kako nastane okus sladoleda, kakšne so najsodobnejše tehnike priprave ledenega posladka in kako pripraviti okuse, ki postanejo Ne glede na to, kako daleč seže zgodovina sladoleda, se okusi in naše preference venomer spreminjajo. Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: