Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tokratna vaja letalska nesreča je pokazala, da so pristojne službe dobro pripravljene in usposobljene, nekaj težav pa jim je povzročala zunanja komunikacija in pomanjkanje določene lastne opreme.

Zaradi težav pri pristanku je bilo na letalu poškodovanih več deset oseb, ob tem je prišlo tudi do razlitja nevarnih snovi in manjšega vžiga. Posredovali so gasilci, nujna medicinska pomoč, civilna zaščita, policija in druge službe. Udeleženih oseb na vaji je bilo 330. Vsaka služba pa je po prvih še neuradnih analizah vaje uspešno poskrbela za svoje pristojnosti. Predstavnica policije Anita Kovačič Čelofiga: "Vloga policistov je naprej nuditi pomoč. Zavarovali smo kraj nesreče in skrbimo, da imajo reševalne službe prost dostop."

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Kot zmeraj so bili med prvimi na kraju nesreče gasilci. Poveljnik gasilske brigade Primož Osojnik: "Dejansko za gasilsko brigado takšna vaja ni neki izziv, saj se z zahtevnimi situacijami srečujemo vsakodnevno. Zagotovo pa takšna vaja prinaša razvoj za določene segmente posredovanja na takšnih nesrečah." Predvsem na področju komunikacije med različnimi službami.

Po prvotnih ugotovitvah stanja je bilo treba poskrbeti za ponesrečence. Vodja nujne medicinske pomoči Štefan Mally: "Prva ocena je, da gre za devet hudo poškodovanih. Te so tudi prve prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor." Kjer so jih oskrbeli. Vključene pa so bile službe za radiologijo, intenzivno terapijo, laboratorij, korporativno varnost.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Pod črto pa je celotno vajo ocenila vodja mariborske izpostave za zaščito in reševanje Ivana Grilanc: "Kako uspešna je bila vaja bo pokazala analiza, ki bo sledila vaji. Tako bomo dobili informacije o nejasnostih in nedoročenostih." Na podlagi tega pa bodo prilagodili načrte za reševanje v tovrstnih množičnih nesrečah.

Ob tem pa Grilančeva še opozarja, da še zmeraj nimajo lastne prikolice za množične nesreče. Za tokratno vajo so namreč uporabili izposojeno iz Murske Sobote, kar pa bi bilo ob resnični nesreči veliko težje izvedljivo.