Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski pravni in informacijski center, zavod PIP, je pripravil predstavitev občinskih načrtov za reorganizacijo mestne uprave. Ta naj bi povečala učinkovitost dela občinskih uradov in odpravila podvajanja dejavnosti. A predlog je bil zaradi neusklajenosti z minule seje mestnega sveta umaknjen, občina pa upa, da bi ga dokončno le potrdili do poletja. A med 15 in 20 udeležencev je z javne tribune odšlo z več vprašanji kot odgovori.

Mariborska občina bi število uradov ob nespremenjenem številu zaposlenih povečala s 7 na 9. V nov urad bi preoblikovali Službo za razvojne projekte in investicije, urad za šport bi pripojili vzgoji in izobraževanju in ustanovili samostojnega za zdravje, socialno varstvo in medgeneracijsko povezovanje, preoblikovali bi tudi komunalo. A občinski predstavnici sta podali predvsem tehnična pojasnila, je kritična predsednica Pekarne magdalenske mreže Urška Breznik:

"Zmanjkal pa je tisti del, ki je nas najbolj zanimal - vsebinska razprava. Vsebinskih odgovorov nista mogli podati, ker tu ni bilo nobenega drugega predstavnika občine, ne župana ne podžupanov ne vodij uradov in uradnikov ter uradnic."

Udeležence je zmotilo več predlogov – med drugim ukinitev samostojnega urada za šport. Podpredsednik športne zveze Maribor Zoran Kačičnik:

"Prepričan sem, da bo urad za šport, oziroma sektor za šport izvodenel znotraj tako velike in vsebinsko široke družine in bo pozornost znotraj mestne uprave še manjša, kot je."

Občina je reorganizacijo pripravila na podlagi študije svetovalnega podjetja Kearney, ki pa ni dostopna javnosti. Trije prisotni mestni svetniki so zato dejali, da bi lahko predlog ponovno zavrnili. Tjaša Gojkovič, Lista kolesarjev in pešcev:

"Vi nek urad ukinete, pa rečete, zdaj bo to in to in je za vas zadeva zaključena. Za mene kot odločevalko takšno gradivo ni sposobno za obravnavo in na takšno gradivo ne pristajam."

Udeleženci so pozvali k obširnejši javni razpravi. Občinska predstavnica pa je obljubila, da bodo predloge preučili, a pojasnila, da bodo podrobnejše vsebinske ukrepe izdelali po potrditvi reorganizacije.