Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborski mestni svetniki so se sestali na majski redni seji. V prvem branju so potrdili reorganizacijo mestne uprave in reformo občinskih štipendij, a je bilo veliko pripomb - več svetnikov tako pred drugim branjem zahteva spremembe. Župan je razveselil tudi zaposlene v tovarnah v Melju, saj je z dnevnega reda umaknil predlog, po katerem bi parkirišče pod dvoetažnim mostom postalo plačljivo. Predstavil pa je tudi velik preboj pri urejanju mestnega središča.

Mariborska občina si je v sklopu več deset milijonov evrov vrednega urejanja mestnega središča prizadevala tudi za odkup garažne hiše pod mariborsko tržnico, ki je pred leti po spletu okoliščin pristala v zasebnih rokah. A lastnica je že dogovorjen posel zadnji trenutek zavrnila. Po pravnomočni odločitvi sodišča, ki je pritrdilo občini, pa je garažno hišo zdaj le prodala občinskemu podjetju Mestne nepremičnine. V javne roke je tako prešlo več kot 260 parkirnih mest. Župan Saša Arsenovič:

"Sedaj gledamo naprej. Dvigniti moramo prihodke parkirne hiše, vključiti stanovalce, pomagati branjevkam in branjevcem ter zaposlenim v bližnjih kulturnih zavodih. Garažno hišo pa moramo tudi meščani ponotranjiti. Ideje so tudi o uvozu iz severne strani, s čimer bi jo približali Umetnostni galeriji Maribor, razbremenimo pa lahko tudi Slomškov trg, ker je parkirnih mest tu več kot dovolj."

Nakup je vreden dobrih 2,5 milijona evrov, denar pa je prispeval Javni holding Maribor. S tem pa so v občinske roke med drugim prešli tudi prostori nekdanjega mlečno-mesnega paviljona, kamor bo potrebno umestiti nove vsebine, pravi direktor Mestnih nepremičnin Ranko Šmigoc:

"Razmišljamo o povišanju dvigala, s katerim bo mogoče doseči nivo Koroške ceste in tam neposredno vstopati v mestno jedro in proti Umetnostni galeriji. Razmišljamo tudi o dodatnih vsebinah, ki so nujno potrebne za funkcioniranje tega dela mesta, med njimi so tudi javne sanitarije."

O podrobnostih novega parkirnega režima in drugih novostih pa še ne morejo govoriti.