Obljubljene kolesarnice v Limbušu še ni. Foto: Mestna občina Maribor/Participativni proračun
Obljubljene kolesarnice v Limbušu še ni. Foto: Mestna občina Maribor/Participativni proračun

Potem ko je mariborska občina po več neuspehih prenovila participativni proračun in v letih 2021 in 2022 uspešno izvedla prvi cikel, se je pri izvajanju drugega cikla zalomilo. Zaradi finančnih težav so izvajanje projektov, ki so jih pripravili, predlagali in izglasovali občanke in občani, lani ustavili, letos pa nameravajo izvesti le majhen del načrtovanih projektov.

V tokratnem ciklu participativnega proračuna so občani izglasovali 86 projektov. Občina bi jih morala izvesti lani in letos, a so doslej dokončali le 4, pravi vodja projekta Neva Pipan:

"Gre za prenovo večnamenskega igrišča v Kamnici, uredili smo stopnice ob Starem mostu, očistili grafite v podhodu pod Cesto proletarskih brigad, namestili smo tudi koše in klopi v Melju."

Za to so doslej namenili 113 tisoč evrov, letos bodo 147 tisoč:

"Tri projekte imamo delno izvedene, v izvajanju je 12 takšnih projektov in pričakujemo zaključek letos, še 9 pa jih bomo zagnali in tudi zaključili letos."

Med njimi so ureditev urbanega kotička v Limbušu, dvosmerna kolesarska steza v Žitni ulici, dostopna pot k vrtcu in šoli v Kamnici in ureditev Rožnega griča ter Kneippove oaze v Mestnem parku.

Na uresničitev pa čaka še nekaj projektov iz prvega cikla.

Tako na primer še niso uredili kolesarnice ob osnovni šoli v Limbušu in vselaških čolnov na prvem ribniku v Mestnem parku.

Zaupanje občanov usiha

Dolgo čakanje na izvedbo jezi tudi občane, ki so za pripravo projektov vložili trud in čas, pravi predsednik sveta mestne četrti Nova vas Vinko Virtnik:

"Konec koncev, če ne bodo uresničeni, se ljudje pri participativnem proračunu tudi več ne bodo odzvali v tako širokem krogu."

Na občini upajo, da bi lahko vseh 86 projektov s skupno vrednostjo milijon evrov končali prihodnje leto, a zaradi težkega finančnega stanja zagotovila ni.

Projekte bodo skušali racionalizirati, iskali bodo sofinanciranje, nekatere pa bodo zaradi spremenjenih okoliščin ukinili, in tako, na primer, ne bo obnove nadhoda nad železnico na Studencih, ki bo porušen med obnovo proge.

Več pa v oddaji:

Upočasnjeno izvajanje mariborskega participativnega proračuna