Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V zadnjem času je veliko Mariborčanov kritiziralo postavitev potopnih smetnjakov ob Formi vivi pri Umetnostni galeriji Maribor. Gre za delo Američana Willa Nettleshipa iz leta 1986, ki je hkrati skulptura in razgibana urbana potka. Smetnjaki, katerih postavitev je stala slabih 90 tisoč evrov, zdaj pokrivajo del zelenice in to skulpturo zastirajo.

Skulptura v majhnem parku pri Umetnostni galeriji je med meščani priljubljena kot zbirališče in igrišče za otroke. V njeni bližini so bili prej plastični smetnjaki, ki so bili večkrat tarča vandalov. Občina je zato sklenila, da jih nadomesti z bolj estetskimi, podzemnimi smetnjaki. Kljub dobri nameri pa so izbrali neustrezno lokacijo, je prepričana direktorica Umetnostne galerije Breda Kolar Sluga:

"Če je cena pri tej zamenjavi smetnjakov, da uničimo spomenik oziroma izjemno kvalitetno skulpturo mednarodnega umetnika, ki ima tudi izjemno, izjemno veliko simbolno vrednost, potem smo upravičeno lahko zaskrbljeni."

Napako v postopku je priznal tudi župan Saša Arsenovič:

"Sem že sprožil vse postopke, ki bodo peljali v smer prestavitve teh potopnih ekoloških smeti takoj, ko bo mogoče, na neko bolj primerno lokacijo, vsekakor tako, da ne bomo ogrožali forme vive."

Kako tovrstne objekte sploh umestiti v prostor pa predsednik Društva arhitektov Maribor Andrej Šmid:

"Vedno se išče primerna lokacija tako, da je dostopna, da je v javnem dobrem, da ni skrita, ne sme pa kaziti nekih vedut, pogledov, bog ne daj spomenikov in tako naprej."

Župan Arsenovič je ob tem napovedal, da bo občina ponovno obudila projekt Forma viva, ki je v Mariboru potekal med letoma 1967 in 1986.

Več pa v oddaji:

Zakaj smetnjaki ne sodijo k formi vivi?