Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

Največji investicijski cikel v zgodovini mariborske občine še ni končan. Tako na izvedbo med drugim še čaka del obnove Lenta, nadaljuje se tudi vse dražja obnova Centra Rotovž, po skorajšnjem odprtju zdravstvene postaje Magdalena pa naj bi se podobna gradnja po letih čakanja kmalu le začela na Teznu.

Kljub končani obnovi promenade na Lentu ostajajo neurejena tri široka stopnišča na rečnem nabrežju, t. i. »mariborske plaže«. V nasprotju s prvotnimi načrti pa jih bodo še bolj ozelenili, pravi vodja projekta Jernej Flajšman z mariborske občine:

"Namesto prve stopnice bo pas gredic, kjer bodo zasajene rožice in drevesa. To bo okoli 500 kvadratnih metrov novih zelenih površin, ki prej niso bile predvidene in okoli 20 dodatnih dreves."

To bo izvedbo nekoliko pocenilo. 1,5 milijona evrov vreden razpis bodo objavili kmalu, a bodo letos zaradi finančnih omejitev uredili le eno, pri Stari trti.

Mariborska občina ob tem gradi tudi državno sofinanciran Center Rotovž, ki bo gostil prostore mariborske knjižnice in drugih kulturnih ustanov. Projekt se je podražil z okoli 23 na skoraj 37 milijonov evrov – a večinoma za notranjo opremo, zato gradnja po besedah podžupana Sama Petra Medveda ni ogrožena:

"Vse to so zaenkrat ocene, delamo pa veliko na optimizaciji. Javno naročilo za opremo bo še objavljeno in izvajalec ta trenutek te obveznosti nima. Zadeve se optimirajo, vse je odvisno od finančne konstrukcije in vsebin, ki tam bodo. Upam in prepričan pa sem, da bomo našli skupno rešitev z ministrstvom za kulturo."

Država dodatna sredstva za zdaj izključuje, prispeva pa h gradnji zdravstvenih postaj. Tisto v Mestni četrti Magdalena bodo odprli 20. junija. Občina pa namerava še letos objaviti razpis za gradnjo Zdravstvene postaje Tezno, kjer bo tudi sedež mestne četrti.

Več pa v oddaji: