Takšno sežigalnico imajo na Dunaju. Foto: Ernst Schauer
Takšno sežigalnico imajo na Dunaju. Foto: Ernst Schauer

V Podravju vlada zanimanje za gradnjo državne sežigalnice odpadkov, s katero bi omilili težavo kopičenja odpadkov v zbirnih centrih, kjer je v zadnjem času prišlo tudi do več požarov. Na spomladanski poziv Ministrstva za okolje in prostor o interesu za postavitev takšne sežigalnice sta se odzvali občini Maribor in Ptuj, v Kidričevem pa odločitve še niso sprejeli.

Sežigalnica ne bi rešila le težave kopičenja odpadkov, temveč bi zmanjšala tudi uporabo fosilnih goriv za ogrevanje in proizvodnjo elektrike. Sodobna tehnologija ob tem zagotavlja minimalne vplive na okolje. Mariborska občina se za sežigalnico zato zanima že več let in je predvidela tudi umestitev v prostor na Teznu zraven sortirnice odpadkov, nam je povedal direktor Snage in Energetike Maribor Alan Perc.

Prostor za sežigalnico pa so v občinski prostorski načrt že uvrstili na Ptuju, pravi županja Nuška Gajšek. Po njenem so takšne sežigalnice v tujini že stalnica, lokalna skupnost pa bi od njih tudi profitirala, namesto da za odvoz smeti še drago plačuje.

Za sežigalnico se zanimata tudi podjetji Saubermacher in Silkem iz Kidričevega, a se občina na poziv ministrstva še ni odzvala. Pred dvema desetletjema so podoben projekt na referendumu zavrnili občani. Župan Anton Leskovar pravi, da se morajo s projektom najprej podrobneje seznaniti, nato pa bodo odločitev sprejeli v sodelovanju z lokalno skupnostjo.

Med interesenti ni tudi občine Lenart, kjer je letos v zbirnih centrih odpadkov gorelo štirikrat. Župan Janez Kramberger meni, da občina za takšen obrat ni primerna.

Kako daleč je sicer projekt smo vprašali Ministrstvo za okolje in prostor, a odgovora še nismo prejeli.