Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Maribor za razliko od večine večjih slovenskih mest še nima pasjega parka. Medtem ko jih ima Ljubljana šest, na mariborski občini napovedujejo, da bodo kmalu začeli graditi prvega.

Prvi mariborski pasji park bo na zelenici med Kadetnico in športnim parkom Železničar. Dolg bo 100 in širok 10 metrov, pojasnjuje Anja Pavličič z mariborske občine:

"Vseboval bo dva zagrajena prostora, ki bosta med seboj ločena, za velike in majhne pse. Planirana je tudi zasaditev z grmovnicami in drevesi ter namestitev klopi, pitnikov in javne razsvetljave. Uredila se bo tudi pot ob pasjem parku."

Uporaba bo brezplačna. Ta prostor bo edina javna površina, kjer bodo lahko lastniki pse zakonito sneli s povodca. Pozivov k njegovi ureditvi je bilo že veliko. Nekaj časa je na Taboru celo deloval neuradni pasji park. Ljubiteljica psov Vesna Likovnik Gorjup meni, da bo park spodbujal strpnost in da bi jih morali urediti še več:

"Pridobili bi vsi. Pridobili bi tisti, ki se zdaj hudujejo, ker se sprehajamo po ograjenih športnih površinah in se zavedamo, da to ni primerno, ampak drugega prostora enostavno ni. Predvsem pa bi pridobili psi."

Tina Nagode iz Kinološkega društva Maribor pa opozarja na morebitne pasti:

"To ni prostor, kjer bomo zdaj lahko spuščali pse in popravljali neke napake. Tja morajo priti socializirani, vzgojeni psi, ki imajo odnos s svojim lastnikom. To ni rešitev za nevzgojene pse, ker se bodo njihove slabe navade tudi tam zrcalile med druge pasje prijatelje."

Gradnja parka je trenutno v fazi razpisa. Dela naj bi začeli še ta mesec in jih končali v tem letu.

Več pa v oddaji:

Pasji park v Mariboru - Maribor, imamo problem.