Foto:
Foto:

Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT) so se v predprazničnem času ozrli na iztekajoče se leto in potegnili črto pod dosežke. Teh ni bilo malo, študentje in njihovi mentorji so namreč z državnih in mednarodnih tekmovanj prinesli številne medalje. Sodelovali so tudi pri mnogih projektih, med njimi pri nacionalnem projektu za pridobitev naziva Evropska gastronomska regija 2021.

Kar 25 medalj so študentje prinesli z najrazličnejših kulinaričnih tekmovanj doma in po svetu, je ponosna direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Sodelovanje na mednarodnih dogodkih je izjemna priložnost, da študenti uporabijo svoje znanje in izkušnje na praktični način ter predstavljajo sebe in šolo na mednarodni ravni. Med pomembnejšimi dosežki leta je tudi pridobitev dveh kuharskih kap in uvrstitev restavracije Sedem v enega od treh najvplivnejših kulinaričnih vodnikov na svetu Gault Millau.

Med vidnejšimi projekti v prihodnjem letu pa Cviklova izpostavlja oživitev propadlega hotela nasproti mariborske železniške postaje, ki bo deloval po zgledu inovativnega modela restavracije Sedem in bo omogočil razvoj hotelskega menedžmenta. Kot pravi Helena Cvikl na projektu intenzivno delajo, glede vrednosti investicije pa za zdaj ne more nič povedati.

Pred vrati pa je že nov projekt, dvodnevni božični kulinarični vrtiljak na Cafovi ulici, ki so ga poimenovali CAFOODFEST (19. in 20. decembra). Z uličnimi prigrizki se bo predstavilo sedem skupin študentov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem ter dijaki Srednje gostinske šole in Izobraževalnega centra Piramida. Predavateljica Mojca Polak poudarja, da želijo s tem povečati prepoznavnost lokalnih pridelkov in spodbuditi inovativnost pri pripravi prazničnih jedi. Pripravljene jedi bodo prodajali po promocijski ceni, obiskovalci bodo lahko glasovali o najbolj okusni. Direktorica šole Helena Cvikl pa še poudarja, da si zelo prizadevajo oživiti Cafovo ulico: «Želimo si, da bi prebivalci te ulice festival vzeli za svojega, zato jim bomo kupone za hrano ponudili po polovični ceni. Radi bi, da bi se festivalu pridružili tudi drugi lokali v ulici.«